van der Horst

Petit Le Mans: Vanthoor kampioen - Zege voor Cadillac, titel voor Acura

Earl Bamber & Laurens Vanthoor
Earl Bamber & Laurens Vanthoor
Andermaal was Petit Le Mans een bijzonder spannende finale van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. In een editie met opvallend minder neutralisaties dan normaal zagen we met een uur nog te gaan toch nog een crash voor de GTD-Ferrari van Toni Vilander. Met het hele veld dicht bij elkaar bij het ingaan van het tiende uur ging de zege uiteindelijk naar de Cadillac van Felipe Nasr, Pipo Derani en Eric Curran. Het trio dat in maart eveneens Sebring won, steekt zo de Michelin Endurance Cup op zak. Juan-Pablo Montoya en Dane Cameron werden vierde, samen met Simon Pagenaud, en steken zo wel de algemene titel op zak net als Acura en Team Penske bij de merken en teams. Zij eindigden de wedstrijd achter de zusterwagen van Helio Castroneves, Ricky Taylor en Graham Rahal terwijl Jordan Taylor, Renger van der Zande en Matthieu Vaxivière voor een dubbel zorgden voor Cadillac in de DPi-klasse. Laurens Vantoor haalde met een vijfde plaats de felbevochten GTLM-titel binnen!
Felipe Nasr, Eric Curran en Pipo Derani
Felipe Nasr, Eric Curran en Pipo Derani
In de LMP2-klasse zagen we andermaal teleurstellend slechts twee wagens aan de start verschijnen waarvan dan ook nog eens geen van beiden de eindmeet haalde. De titel ging wel naar Matthew McMurry van PR1 Mathiasen Motorsports. Meer spektakel, andermaal, in GTLM met winst voor de Ferrari van Risi Competitizione. Na hun tweede plaats in Daytona, hun enige overige deelname, pakten Daniel Serra, Alessandro Pier Guidi en James Calado de zege op Road Atlanta. Een streep door de rekening voor Ford dat als afscheidnemend merk graag de zege op zak had gestoken maar meer dan een tweede plaats zat er niet in voor Ryan Briscoe, Richard Westbrook en Scott Dixon. Op het laagste ereschavot zien we de BMW van Tom Blomqvist, Connor De Phillippi en Colton Herta. Porsche was reeds kampioen maar de beide wagens vochten nog de rijderstitel tussen elkaar uit. Hierbij trok onze landgenoot Laurens Vanthoor, samen met Earl Bamber, aan het langste eind met de vijfde plaats vóór hun ploegmakkers. Nick Tandy en Patrick Pilet steken wel de beker omhoog in de Michelin Endurance Cup.


Turner Motorsport - BMW M6 GT3 #96
Turner Motorsport - BMW M6 GT3 #96
In GTD tenslotte zagen we een bloedstollende eindsprint tussen de top drie. De Mercedes van Felipe Fraga viel echter stil in de laatste ronde en zo ging de zege naar de BMW van Bill Auberlen, Robby Folley en Dillon Machavern, voor eerstgenoemde de vierde zege op Petit Le Mans. Naast hun op het podium zagen we de Audi-rijders Christopher Mies, Ricky Feller en Daniel Morad en de Porsche-rijders Scott Hargrove, Zacharie Robicohn en Lars Kern. De titelstrijd was in deze klasse minder spannend vanwege de grote voorsprong van Mario Farnbacher en Trent Hindman. Ondanks een opgave konden de Acura-piloten de titel binnenhalen. De merkentitel gaat naar Lamborghini. Ben Keating, in de Mercedes die in de laatste rond stilviel, steekt in deze klasse de Michelin Endurance Cup op zak. Dit is overigens een optelling van de vier langstdurende wedstrijden van het seizoen: de 24 Hours of Daytona, de 12 Hours of Sebring, de 6 Hours at The Glen en Petit Le Mans.


Uitkijken doen we alvast naar het volgende seizoen dat op Daytona van start gaat op 25-26 januari 2020.

Foto's: IMSA & Porsche AG & BMWSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op zondag 13 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Petit Le Mans.
  • Powercars

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons