van der Horst

Petter Solberg stop als kampioenschapsrijder

Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg of ‘Mister Hollywood’ zal geen officiële kampioenschappen meer betwisten, maar hangt de helm ook niet definitief aan de wilgen. Het is een beetje onduidelijk. De drievoudige wereldkampioen, de enige die in WRC en WRX de wereldtitel behaalde, zal een soort van afscheidstoer doen en zich dan vastpinnen op het runnen van een eigen officieel team.
Kristoffersson & Solberg - VW Polo R Supercar
Kristoffersson & Solberg - VW Polo R Supercar
De 44-jarige Noor Petter Solberg is een beetje onduidelijk in zijn uitleg en zijn plannen voor de toekomst. Het is alsof hij vroeg of laat een comeback zal plannen.  Het is naar eigen zeggen tijd voor een volgend hoofdstuk in diens verhaal. Solberg rijdt te graag met de auto om definitief op pensioen te gaan. Na een schitterende carrière in rally waarin hij vooral uitkwam voor Subaru en later Ford lag zijn hoogtepunt tussen 2002 en 2005 waarin hij een wereldtitel (2003) en drie vice titels (2002, 2004 & 2005) pakte. Hij won 13 WRC-wedstrijden en stond 52 keer op het podium.


Petter Solberg - Citroën DS 3
Petter Solberg - Citroën DS 3
In 2014 werd hij in een Citroën DS3 de eerste wereldkampioen rallycross, iets wat hij een jaar later nog eens overdeed. De drie volgende seizoenen moest hij de duimen leggen voor de Audi van Mattias Ekström en tweemaal de VW Polo van teammaat Johan Kristoffersson die in 2018 elf van de twaalf wedstrijden won. De jonge Kristoffersson was te snel voor het ganse peloton, inclusief teammaat Solberg. Het terugtrekken van Peugeot, Audi en uiteindelijk ook Volkswagen als officieel merk uit de rallycross deed ook de carrière van Solberg stotteren en ligt mee aan de basis van zijn ommezwaai.

Oliver Solberg - VW Polo GTi R5
Oliver Solberg - VW Polo GTi R5
Het is duidelijk dat Solberg nog eens het onderste uit de kan wil halen en in de belangstelling wil blijven staan. Met de steun van Monster Energy en Volkswagen zal hij nog enkele evenementen selecteren tijdens een zogenaamde afscheidstoer. Zeker is wel dat hij geen volledige kampioenschappen meer zal betwisten.


Oliver & Petter Solberg
Oliver & Petter Solberg
En het feit dat zoon Olivier momenteel aan de vooravond staat van een mooie autosportcarrière kan  ook de reden zijn dat Petter wat van het gas gaat. Petter zal in ieder geval nog onder meer te bewonderen zijn tijdens de hillclimbs van Goodwood's Festival of Speed en de Norges Råeste Bakkeløp en enkele andere evenementen.  

Een ander doel in diens verder leven is zijn eigen team waarmee hij vroeger succesvol was in WRC verder uitbouwen in WRC of WRX en liefst met een officiële constructeur. En dan zal Oliver ook wel niet ver uit de buurt zijn, veronderstellen we.

Foto's: Johnny & Frieda Loix / Oliver SolbergSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op donderdag 11 april 2019.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons