van der Horst

Peugeot haalt doek van Peugeot 3008 DKR (+ Foto's & video)

Peugeot 3008 DKR
Peugeot 3008 DKR
Na een miserabel debuut van de Peugeot 2008 DKR in 2015, was de leeuw uit Sochaux dit jaar vastbesloten om de slechte indruk uit te vegen. Peugeot keerde terug naar de Dakar Rally en domineerde de afgelopen editie met een meer betrouwbare Peugeot 2008 DKR. De Fransmannen willen nu voor een zesde maal in hun geschiedenis aanknopen met succes en stoomden de opvolger van de tweewielaangedreven bolide klaar, de Peugeot 3008 DKR.
Peugeot 3008 DKR
Peugeot 3008 DKR
De nieuwe Peugeot 3008 DKR erft veel over van zijn voorganger, al zijn er ook enkele aanpassingen. Zo houdt Peugeot vast aan tweewielaandrijving, maar naar eigen zeggen verstevigde het de mechaniek en verbeterde het de elektronica van de bolide. De krachtbron, nog steeds een 3 liter V6 biturbo, kreeg een andere restrictor (38mm t.o.v. 39mm vorige keer) waardoor men 20pk verloor. De mapping werd evenwel aangepast zodat er nu in lagere toerentallen meer koppel is. "De wagen is eenvoudiger om te besturen en mogelijk zelfs sneller dan voordien", aldus Peugeot.

Peugeot 3008 DKR
Peugeot 3008 DKR
Wegligging is echter van kapitaal belang, zeker in de Dakar Rally. Daarom werd ook de geometrie van de ophanging onder handen genomen, alsook de dempers. Om deze aanpassingen in de praktijk de testen, nam Peugeot onlangs deel aan de Zijderoute rally. "Het terrein is vergelijkbaar met dat in de Dakar en was daarom van kapitaal belang om de aanpassingen door te voeren."

Peugeot 3008 DKR
Peugeot 3008 DKR
De laatste aanpassing bestaat uit... air conditioning! "Met bemanningen die tot 12 uur per dag in de wagen zitten, waarbij temperaturen in de cockpit kunnen stijgen tot boven de 60 graden Celcius, kan je de gevolgen van air conditioning op het menselijk lichaam niet onderschatten. Ondanks dat onze rijders superfitte atleten zijn, zal de verbeterde air conditioning hen helpen om beter te presteren en meer uit de wagen te halen", aldus Peugeot.

Peugeot 3008 DKR
Peugeot 3008 DKR
De Dakar Rally trekt dit jaar door Argentinië, Bolivië en Paraguay, maar alvorens naar Zuid-Amerika af te zakken, zal de nieuwe Peugeot 3008 DKR uitgebreid aan de tand gevoeld worden tijdens de Rally van Marokko begin oktober. Carlos Sainz zal het stuur nemen van de nieuwe wagen, terwijl Cyril Despres zal deelnemen met de oude Peugeot 2008 DKR. In de eigenlijke Dakar Rally krijgen alle piloten vanzelfsprekend de nieuwe wagen onder de bips, Peugeot vertrouwt daarvoor op Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz, Sébastien Loeb en Cyril Despres.Foto's: Flavien Duhamel/Red Bull Content PoolSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Dakar Rally Raid op dinsdag 13 september 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons