van der Horst

Peugeot in de touwen ondanks dubbel Sainz

Carlos Sainz - Peugeot 3008 DKR
Carlos Sainz - Peugeot 3008 DKR
Peugeot houdt maar weinig marge meer over op de overwinning. Leider Stéphane Peterhansel lijkt veel tijd te gaan verliezen. Carlos Sainz pakt met dagwinst gezwind over van Peterhansel, maar de marge voor Peugeot wordt met slechts één rijder in winstpositie maar heel schaars. Toyota loert, en loert... en loert.
Carlos Sainz verteert de overgang van het Peruviaanse zand naar de Boliviaanse harde ondergrond perfect. Hij buit zijn rallyervaring perfect uit en ging er als een speer vandoor. Niemand kon volgen, waardoor Sainz naar een ongelofelijke dubbel reed. Een dubbel, want leider Stéphane Peterhansel moest halfweg het eerste deel van de marathonproef zijn Peugeot (lang) op kant zetten. Hij verloor bijna twee uur, maar staat nog steeds op het virtuele podium.

De Toyota's konden niet volgen, maar zitten wel op vinkeslag. Giniel De Villiers en Nasser Al-Attiyah eindigden tweede en derde in de zevende rit. Ze eindigden respectievelijk op elf en een halve minuut en veertien minuten van Sainz. Zonder dichterbij te komen, komt Toyota wel in een gepriviligeerde positie, want Peugeot heeft na de 'stilstand' van Peterhansel nog maar één leeuw in de vuurlinie met dagwinnaar en nieuwe leider Sainz, ook al viel Peterhansel niet al te ver terug in de algemene stand. Als de Spanjaard gespaard blijft van pech zit hij wel in een bevoorrechte positie om een tweede Dakar op zijn hoed te steken. Hij heeft ruim 70 en 80 minuten voorsprong, op Al-Attiyah en Giniel De Villiers, al wist Peterhansel zich net voor De Villiers te zetten in de algemene stand. Hij wordt dus achterna gezeten door drie Toyota's (en een teamgenoot), de drie officiële Toyota's van Gazoo, want...

Bernhard Ten Brinke gaf een halfuur toe, maar zit nog steeds in de top 4 in het dagklassement, waarmee Toyota drie rijders binnen de top 5 zit. Jakub Przygonksi en Tom Colsoul komen met een vierde tijd de virtuele top 6 binnen. Het duo houdt de eer van Mini recht. Ze houden wel maar net Martin Prokop in de verrassende Ford vooraf, die zaterdag een strakke vijfde tijd neerzette. Stéphane Peterhansel murwde zich wel nog tussen Toyota's, ondank zijn verlies. Hij volgt nu virtueel als derde op 1u20' van de nieuwe leider, Carlos Sainz.

De rit van zaterdag maakt deel uit van een marathonetappe. Dat wil zeggen dat er geen echte service is en de rijders zondag gewoon door moeten zoals ze vandaag geëindigd zijn. Zondag gaat het van Uyuni naar Tupiza, dus volledig op Boliviaanse bodem.

Bij de motoren pakt Adrien Van Beveren op zijn KTM terug over in het algemeen klassement, maar de Spanjaard Joan Barreda-Bort (op Honda) komt met nieuwe dagwinst steeds dichter bij en staat nu op slechts vier minuten van de leider. Kevin Benavides is leider af, maar behoudt plaats twee met zijn Honda.

Situatie 22u, resultaten onder voorbehoud.

Foto: Willy Weyens


 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zaterdag 13 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons