van der Horst

Peugeot klauwt hard terug

Stéphane Peterhansel
Stéphane Peterhansel
Na een moeilijke etappe op donderdag klauwt Peugeot onverbiddelijk terug met vier wagens in de top vijf en dagwinst voor Sebastien Loeb. Stéphane Peterhansel neemt de leiding over van zijn teamgenoot bij Peugeot Cyril Despres.
Ruim 400 kilometer op een hoogte van ruim 3000 meter met grote duinenpartijen. Na donderdag boezemde dat vrees in, maar het werd een secondeslag tussen de Peugeots van Sebastien Loeb en Stéphane Peterhansel en de Toyota van Nani Roma die bloed heeft geroken.

Stephane Peterhansel
Stephane Peterhansel
Loeb leek na zijn verlies van donderdag uit op revanche. Hij leek dan ook de Dakar terug helemaal in handen te nemen maar in het tweede deel van de volledig Boliviaans gekleurde etappe viel de Fransman wat terug. Loeb nam alsnog de zege maar hield amper 44 seconden over op Roma en 1’31 minuut op Peterhansel. De rest werd wel op minuten gereden. Meer zelfs, Giniel De Viliers die nog podiumaspiraties had, werd op anderhalf uur gereden na een moeilijke dag. Mikko Hirvonen die de leiding vanochtend nog rook verloor 45 minuten. Het werd opnieuw een slijtageslag.

In de algemene ranking leidt Peugeot nu de dans. Peterhansel komt voor het eerst aan de kop. De Fransman is een meester in de duinenpartijen. Loeb volgt op een minuut en bewijst dat ook hij zich uit de slag trekt in het zand. Cyril Despres kon amper een dag genieten van de kop en volgt op vijf minuten. Nani Roma is voorlopig de enige die in zijn Toyota de Peugeots het vuur aan de schenen kan leggen. Hij volgt op ruim vijf minuten. Het kwartet heeft bijna driekwart uur voorsprong op de Mini van Mikko Hirvonen, een uur op die van Jakub Przygonski en Tom Colsoul en ruim een uur op die van Orlando Terranova die voorlopig een bleke Dakar rijdt.

Bij de motoren slaat de Brit Sam Sunderland een dubbelslag met ritwinst en de overname van kop. Spanjaard Barreda Bort kreeg een uurtje straf om zijn oren en legde een matige etappe af. Sunderland leidt op zijn KTM met 12 minuten voorsprong op Pablo Quintanilla op een Husqvarna.

Zaterdag wacht een monsterproef van ruim 527 kilometer, weerom op grote hoogte. Wie ambities koestert houdt best het fototoestel op zak wanneer ze het Titicacameer passeren. “Eindigen bij daglicht wordt een klein succes”, waarschuwt organisator ASO. Eindigen doen de rijders in La Paz, het tweede zenuwcentrum van de 39ste Dakar.

Resultaat onder voorbehoud

Foto: Red Bull en Willy Weyens


 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op vrijdag 6 januari 2017.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons