van der Horst

Dutch Power Pack Festival: Nabeschouwing van de organisatoren

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
De Porsche GT3 Cup Challenge Benelux heeft tijdens het Dutch Power Pack Festival op TT Circuit Assen een drietal uiterst interessante races en winnaars opgeleverd. In de eerste race ging de winst naar de in de klasse debuterende Nederlander Marc Rooker, terwijl in race twee de Belg Jeffrey Van Hooydonk met de hoogste eer ging strijken. De derde race over vijftig minuten leverde een mooie zege op voor de Belgisch/Britse-equipe Van Hooydonk/Hunter Abbott. De winnaars kregen hun zeges allerminst cadeau, wat tot drie keer toe een uiterst interessant wedstrijdverloop opleverde.
Na het circuit van Spa-Francorchamps en het Circuit Park Zandvoort kregen de rijders uit de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux in hun derde raceweekend opnieuw een ander circuit voorgeschoteld. Strijdtoneel was het vermaarde TT Circuit Assen, waar de prestigieuze merkencup te gast was bij het Dutch Power Pack Festival Assen.

Nieuwe namen

Ten opzichte van de Pinksterraces op Zandvoort mocht de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux weer enkele nieuwe namen verwelkomen. Meest prominente ‘nieuwkomer’ was de Limburgse GT-specialist Xavier Maassen, maar daarnaast maakten ook Tom Langeberg, Bob Wilwert en Jean-Michel Jérome hun eerste wedstrijdmeters in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Paul van Splunteren kon in Assen geen punten aan zijn totaal toevoegen, want de nummer drie in de titelstrijd had zijn plaats afgestaan aan de racende journalist Sandor van Es. Roger Hodenius was verhinderd en werd vervangen door Marc Rooker.

Rommel op de baan

Bij de start van de eerste sprintrace wist Hunter Abbott de van poleposition vertrokken Sandor van Es te verrassen en reed vervolgens weg van zijn belagers. Een lekke band gooide echter roet in het eten van de leider. "Er lag veel rommel op de baan van andere races en daaronder hadden mijn banden flink te lijden. Ik voelde al dat de druk in de band niet helemaal optimaal meer was en dacht door iets rustiger aan te doen de race wel te kunnen uitrijden. Dat was een foute gedachte", aldus de snelle Brit na afloop van de race.

Winst bij debuut

Vervolgens leek Van Es er met de winst vandoor te gaan, maar ook nu bleek de eerste positie niet de meest gelukkige, want in de laatste ronde werd Van Es de dupe van de rommel op de baan. Ook hij werd geconfronteerd met een lekke band en spinde in de Haarbocht. Rooker kon daarop de leiding overnemen en wist zo bij zijn debuut de winst mee naar huis te nemen. De blij verraste winnaar na afloop: "Hier had ik natuurlijk nooit op gerekend. Ik stapte vrijdag voor de race voor het eerst in een Porsche en nu sta ik hier als winnaar, geweldig. Melroy Heemskerk heeft me veel uitgelegd en binnen één dag heb ik mijn rondetijd daardoor met maar liefst vijf seconden kunnen verbeteren." De Luxemburger Carlos Rivas werd tweede, terwijl Abbott na een snelle pitstop alsnog de derde podiumplek in de wacht wist te slepen.

Van Oost sterkste in AM

In het AM-klassement was Olivier van Oost de duidelijke winnaar, waarbij de Belg zelfs als derde algemeen de finish passeerde. Bob Wilwert werd tweede en Nicolas van Dierendonck maakte het AM-podium compleet. In de Club-klasse ging de overwinning naar Philippe Richard.

Mooie strijd om het podium

Bij de start van de tweede sprintrace streden Jeffrey Van Hooydonk en Christiaan Frankenhout in de eerste bochten zij-aan-zij om plek één. De snelle Belg wist dit fraaie gevecht in zijn voordeel te beslissen, maar bleef vervolgens onder druk staan van Frankenhout. Pas in slotfase kon Van Hooydonk iets meer afstand nemen en de zege veiligstellen. “Het was heel spannend. Mijn start was niet optimaal, maar gelukkig kon ik de leiding behouden. De rondetijden bleven goed, hoewel ik echt alles op alles moest zetten om deze zege binnen te halen”, aldus Van Hooydonk op het podium. In de strijd om plek twee kreeg Frankenhout Melroy Heemskerk en Xavier Maassen op zijn achterbumper. Ook hier moest Heemskerk pas in de slotfase afhaken, waarna zich een ongemeen fraaie strijd ontwikkelde tussen Heemskerk en Maassen. Diverse keren reed het duo naast elkaar, totdat in de laatste ronde Maassen, door opnieuw achtergebleven rommel, een lekke band opliep. “Ik liep in op Christiaan, maar raakte de aansluiting kwijt bij het inhalen van een achterligger. Vervolgens had ik handen en voeten nodig om Xavier van me af te houden”, aldus een blije nummer drie. Bert Longin zag na een drive through penalty vanwege een valse start, een inhaalrace toch nog beloond met plaats vier.

Tweestrijd

In de AM-klasse gaven Tom Langeberg en Olivier van Oost elkaar in de strijd om de zege geen meter ruimte. Lange tijd leek Langeberg er met de overwinning vandoor te gaan, maar in de slotfase passeerde Van Oost de Nederlander en stelde de zege veilig. Nicolas van Dierendonck completeerde hier het podium.

Vijftig minuten spanning

In de derde race over vijftig minuten met eventuele rijderswissel ging de strijd aan kop in eerste instantie tussen Van Es en Abbott, terwijl om plaats drie Maassen en Heemskerk elkaar geen meter toestonden. Na de pitstops lag echter Van Hooydonk, die het stuur had overgenomen van Abbott, voor op Frankenhout, die Van Es had afgelost. Langzaam liep de snelle Belg vervolgens van Frankenhout weg. Om plaats drie reed Rooker als vervanger van Heemskerk een sterke race en pakte de derde plaats af van Rivas, die het stuur van Maassen had overgenomen. In de slotfase werd de equipe Van Es/Frankenhout opnieuw getroffen door bandenpech waardoor iedere dreiging voor Van Hooydonk/Abbott wegviel en de Belgisch/Britse-equipe de overwinning veilig kon stellen.

Fantastisch weekend

“In het begin maakte ik een foutje waardoor ik de leiding verloor, maar door de goede pitstop kwamen we weer aan de leiding”, aldus Abbott, waarop Van Hooydonk aanvulde: “In het begin heb ik een flink tempo gereden en tegen het eind de race rustig uitgereden.” Door het wegvallen van Van Es/Frankenhout kregen Heemskerk en Rooker de tweede plaats in de schoot geworpen, terwijl Rivas/Maassen op de derde podiumpositie mochten plaatsnemen. “Een fantastisch weekend! Marc wint meteen zijn eerste race en samen worden we nu tweede. Super”, aldus de immer enthousiaste Heemskerk. Door een constant tempo aan te houden was de vierde plaats voor Longin/Belien.

Drie voor Van Oost

In de AM-klasse ging de strijd in het begin tussen Langeberg/Wilwert en Van Oost, waarbij de Belg voor de derde keer dit weekend als winnaar over de streep ging. Na vijftig minuten legde Van Dierendonck beslag op plaats twee, gevolgd door Langeberg/Wilwert. In de Club-klasse passeerde de equipe Jérome/Ricard als eerste de finish.

Saamhorigheid

Gasten van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux kunnen niet alleen genieten van de spannende races, zij worden ook uiterst gastvrij ontvangen in de GT3CCB Hospitality. Daar wordt ook de betrokkenheid van de dealers met de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux duidelijk. Paul de Bue van Porsche Centrum Groningen maakte de races op TT Circuit Assen van dichtbij mee en genoot zichtbaar. “Het doet mij goed om te zien dat er in het merk dat mij zo dierbaar is zulke spannende races gereden worden. De coureurs zijn vol van de strijd met elkaar, maar bovenal van de Porsche als pure racer. Dat geeft ons een sterk gevoel van saamhorigheid en geeft ons het gevoel dat deze klasse van ons allemaal is.”

Volgende race

De volgende races van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux staan op de kalender voor 28 tot en met 30 juni als tijdens het evenement 50 jaar Zolder het gelijknamige circuit in België wordt aangedaan.

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons