van der Horst

Pinksterraces: Nabeschouwing Porsche Groep Zuid

Met opnieuw twee zeges is Porsche Groep Zuid ook op Circuit Park Zandvoort de grote winnaar geworden in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Nadat Christiaan Frankenhout op Spa-Francorchamps twee zeges boekte kon hij door andere verplichtingen op Zandvoort niet in actie komen. Zijn verrassende vervanger Max van Splunteren deed echter niet voor routinier Frankenhout onder. De pas 17-jarige coureur reed bij zijn debuut in de Porsche direct naar twee overwinningen. Ook Paul van Splunteren leek twee zeges te gaan scoren, maar een jump-start in zijn sprintrace voorkwam dubbel succes. Ondanks een drive-through-penalty wist de snelle Porsche dealer toch nog als derde te finishen.
  • Prospeed Competition
Tijdens de tweede ontmoeting van de Porsche GT3 Cup Benelux is Max van Splunteren de verrassende vervanger van klassementsleider Christiaan Frankenhout. De zoon van co-founder van de Porsche GT3 Cup Benelux Paul van Splunteren, racet normaliter in de Formule Ford en doet dat pas voor het tweede jaar. Paul van Splunteren heeft echter voldoende vertrouwen in zijn zoon om hem in de snelle Porsche te laten racen. “Max heeft in de formulewagen al laten zien een snelle leerling te zijn. Ik denk dat hij nu al toe is aan deze stap.”

Tijdens de eerste race op zaterdag is Paul van Splunteren bij de start snel weg. Te snel, naar even later blijkt, want de wedstrijdleiding bestraft hem met een drive-through-penalty. “Terecht”, geeft Van Splunteren senior toe. “Ik was zo ‘eager’ om de van pole startende Melroy Heemskerk te passeren, dat ik te rap op het gas ging. Ik remde meteen weer, maar toen was het al te laat.”
Nog voordat Van Splunteren zijn straf kreeg moest ook Heemkerk de pits in vanwege een lekke band. Toen de eigenaar van Porsche Groep Zuid zijn straf had ingelost kwam hij als vierde de baan weer op. Getergd ging hij op jacht naar het podium en met succes, want hij wist Carlos Rivas te passeren. De race was echter te kort om Bert Longin nog in te halen en dus was een derde plaats zijn beloning.

In de tweede race begon Max van Splunteren zijn race vanaf de vijfde startpositie. Tot ieders verbazing kwam hij echter als derde de Tarzanbocht uit. Dat bleek geen toeval te zijn, want even later passeerde de jonge coureur op zeer spectaculaire wijze Carlos Rivas binnendoor in de Slotemakerbocht. Ook de zeer ervaren Britse GT-coureur Hunter Abbott kon de snelle jongeling niet achter zich houden. “Mijn vader vertelde mij dat de Continental-banden de eerste drie ronden het beste zijn, dus wist ik dat ik snel moest toeslaan. Toen dat gelukt was en ik aan de leiding ging heb ik gecontroleerd gereden en de overwinning gepakt. Winnen is heerlijk, maar winnen bij je debuut in een nieuwe klasse is fantastisch”, glundert Max van Splunteren na zijn even verrassende als overtuigende zege.

Hoewel de voorspellingen anders waren begint het net voor aanvang van de hoofdrace zachtjes te regenen. “Gelukkig was er voldoende tijd om op de startgrid te wisselen naar regenbanden en ook konden we nog iets in de afstelling aanpassen, zodat ik met vertrouwen aan de race begon”, vertelt Van Splunteren senior. 
Zijn grote kennis van de Zandvoortse piste speelde onder de natte omstandigheden een doorslaggevende rol, want binnen korte tijd wist de Porschedealer een enorme voorsprong op te bouwen. “Ik wil altijd winnen en wilde Max een lekkere buffer geven. Dat lukte bijzonder goed.”
De jongste Van Splunteren begon zijn tweede race van de dag zodoende met een heerlijke marge van ruim 26 seconden. “Ik had nog niet op regenbanden geracet, dus daar moest ik even aan wennen. Maar die banden zijn uitstekend, dus ik kwam al snel in mijn ritme, kon goede rondetijden rijden en een grote voorsprong houden. Zo kon ik de zege binnenbrengen, fantastisch om bij mijn debuut in de Porsche twee keer te winnen.”

De volgende races in de Porsche GT3 Cup Benelux vinden plaats op TT Circuit Assen tijdens het Dutch Power Pack Festival op 8 en 9 juni a.s. 
Max van Splunteren komt datzelfde weekend uit voor het HTC GT3.nl junior team. Hij verruilt dan de Porsche weer voor zijn vertrouwde Formule Ford. De International Formula Ford North Sea Series racet  op Zandvoort, in deze klasse gaat Van Splunteren aan de leiding van het klassement.

Porsche Groep Zuid press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op dinsdag 21 mei 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Pinksterraces.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons