van der Horst

Hongarije: Pic pakt allereerste zege in incidentrijke wedstrijd – Vandoorne 7de

Stoffel Vandoorne - ART GP
Stoffel Vandoorne - ART GP
Zowel Felipe Nasr vanuit pole als Tom Dillmann naast hem op de eerste rij kwamen slecht weg bij de start van de eerste GP2-race op de Hungaroring. Jolyon Palmer van zijn kant vertrok uitstekend en ging vanaf de zesde startpositie meteen als 3de de eerste bocht in achter Nasr en Dillmann. In de 2de ronde haalde Palmer Dillmann in en zo reden de eerste twee van het klassement ook in de race weg van de rest. Dillmann hield namelijk een treintje achter zich met in vierde positie Stoffel Vandoorne. De Belg slaagde er niet in om de Fransman te passeren en Nasr en Palmer sloegen een grote kloof.
Twee quasi gelijktijdige ongevallen, met Stefano Colleti en Julian Leal enerzijds en Stéphane Richelmi en Kimiya Sato anderzijds, zorgden voor een Safety Car-fase. Verschillende rijders kozen er voor om hun verplichte pitstop dan af te werken, onder hen Raffaele Marciello en Arthur Pic. Vandoorne bleef buiten. Marcciello zou later wel een straf krijgen voor een te hoge snelheid in de pitstraat.
 
Na de herstart gingen Nasr en Palmer er weer als de brandweer van door. Johnny Cecotto Jr, de derde in de tussenstand, moest opgeven in de pit. Nasr kwam enkele ronden later ook de pit in. Palmer volgde hem onmiddellijk en kwam ook vóór Nasr terug de baan op maar de Braziliaan haalde hem onmiddellijk weer in. Het duo bevond zich wel achter het groepje dat onder de Safety Car zijn pitstop had  afgewerkt. Pic was de nieuwe leider vóór Rio Haryanto. Nasr en Palmer vochten vervolgens een erg mooi duel uit en de Britse leider haalde de Braziliaan in.
 
Na een nieuw zwaar ongeval, deze maal tussen Sergio Canamasas en Nathanaël Berthon, werd de wedstrijd andermaal geneutraliseerd. Canamasas moest na zijn stevige klap worden afgevoerd en de neutralisatie duurde lang. Vandoorne maakte eindelijk zijn pitstop en Haryanto verloor spontaan een wiel waardoor de 2de plek werd overgenomen door Colleti.  Uiteindelijk bleef er nog maar één rondje over om te racen en Pic won vóór Coletti en Adrian Quaife-Hobbs. De Japanner Takuya Izawa pakte de 4de plaats. Palmer verschalkte in de slotfase nog Daniel Abt en werd 5de. Nasr pakte de 7de plaats. Marciello was 8ste voor Vandoorne en Berton.

Na de race kregen beide Racing Engineering een tijdstraf van 20 seconden, Coletti voor een aanrijding in het begin van de race en Marciello voor het te vroeg passeren van Vandoorne na d tweede herstart. Coletti verliest daarmee een mooie tweede plaats en Marciello tuimelt uit de top 10. Izawa komt alzo voor de eerste maal op het podium en Vandoorne klimt op naar de zevende plaats waardoor hij morgen vanop de eerste startlijn mag starten.

Hungaroring, uitslag race 1:

01. Arthur Pic (Campos) 35 ronden
02. Adrian Quaife-Hobbs (Rapax) +3.151
03. Takuya Izawa (ART GP) +3.661
04. Jolyon Palmer (Dams) +3.828
05. Daniel Abt (Hilmer) +5.111
06. Felipe Nasr (Carlin) +5.190
07. Stoffel Vandoorne (ART GP) +6.213
08. Nathanael Berthon (Lazarus) +7.038
09. Tom Dillmann (Caterham) +7.605
10. Marco Sörensen (MP Motorsport) +8.102

Foto: Racing International Photography  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons