van der Horst

Pikes Peak Hill Climb: Volkswagen I.D. R Pikes Peak snelste in de kwalificatie

Romain Dumas - Volkswagen I.D. R Pikes Peak
Romain Dumas - Volkswagen I.D. R Pikes Peak
Woensdag liet vaste piloot Romain Dumas eens even zien waartoe de volledig elektrische Volkswagen I.D. R Pikes Peak in staat is. Op een kortere versie van het 19,99 kilometer lange parcours nabij het Amerikaanse Colorado Springs reed de Fransman in de kwalificatie naar een besttijd van 3 minuten en 16,083 seconden. Aanstaande zondag vindt de 96ste editie plaats van de Pikes Peak International Hill Climb, waar Volkswagen met de I.D R Pikes Peak op zoek gaat naar het elektrische record.
In de kwalificatie voor de Pikes Peak-klimkoers werkt iedere deelnemer alleen de eerste 8,3 kilometer af van de in totaal te overbruggen 19,99 km. De tijden worden gebruikt om de startvolgorde voor de race te bepalen. De deelnemer met de snelste chrono start dus als eerste. Romain Dumas was met de indrukwekkende VW I.D. R Pikes Peak 11.049 seconden sneller dan de nummer twee, de Italiaan Simone Faggioli met zijn door een verbrandingsmotor aangedreven Norma M20 SF PKP.

Vanina Ickx
Vanina Ickx
“Het was een erg goede dag voor ons”, aldus de 40 jarige Dumas. “De I.D. R is werkelijk fantastisch, ik heb nog nooit zoveel acceleratie en kracht ervaren in een racebolide. Iedere kilometer vormen de auto en ik meer en meer een eenheid”. Het doel van Volkswagen Motorsport, met aan het hoofd Hasseltenaar Sven Smeets, en Romain Dumas is om het staande elektrische record van 8:57,118 minuten aan stukken te rijden. Sébastien Loeb reed in 2013 de snelste tijd ooit op de heuvelklim, hij klokte 8:13,878, een tijd die Volkswagen stiekem in de gaten zal houden. Om 8:00 lokale tijd (16:00 CET) starten komende zondag 62 wagens en 24 motoren op 2.862 meter boven zeeniveau om na 156 bochten op een hoogte van 4.302 meter te eindigen. Polezitter Romain Dumas is om 10:00 lokale tijd (18:00 CET) aan de beurt. Belgische deelname is er ook aan de race naar de wolken. Vanina Ickx kwalificeerde zich met de eveneens Belgische Gillet Vertigo algemeen als dertiende met een tijd van 4:22.922.

Foto's: Volkswagen Motorsport - Niels VaeckSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Michel Helders in Rally Internationaal op donderdag 21 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Pikes Peak Hill Climb.
  • Powercars

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons