van der Horst

Pinksterraces: Voorbeschouwing van de organisatoren

Porsche Carrera Cup Benelux
Porsche Carrera Cup Benelux
Na de Belgische etappes in Spa-Francorchamps en Zolder schrijft de Porsche Carrera Cup Benelux dit weekend het eerste van twee Nederlandse hoofdstukken van het seizoen 2019. Vooraleer samen met de DTM in Assen (19-21 juli) aan de tweede seizoenshelft te beginnen slaan het twintigtal deelnemers van de Porsche Carrera Cup Benelux dit weekend hun tenten op in Zandvoort, als 'top of the bill' voor de Pinksterraces.
Voor een groot deel van het startveld is deze manche in de duinen aan de Noordzee een thuisrace. Toch is het een Belg die als leider richting Zandvoort trekt. Met een zege en een tweede plaats wist Dylan Derdaele in Zolder opnieuw de teugels van het kampioenschap in handen te nemen. De rijder van Belgium Racing, al eens kampioen in 2016, beseft echter dat hij heel wat tegenkanting mag verwachten van de Nederlandse rijders, die voor eigen publiek altijd sterk voor de dag komen!
 
Sinds het begin van het seizoen zorgt de jonge Loek Hartog voor de ene verrassing na de andere, waardoor hij nu tweede staat in de tussenstand. Het ontbreekt de 16-jarige rijder niet aan ambitie en hij kan rekenen op een steeds sterker wordend Bas Koeten Racing. De Nederlandse renstal slaagt er niet alleen in om hun pupil steevast voorin te laten meedraaien, dit weekend krijgen ze met Kay van Berlo ook een nieuwe rijder in hun rangen. De inwoner van Veghel is amper ouder dan Loek Hartog, en werkt vanaf nu alle resterende manches van het seizoen af.
 
“We verdubbelen onze inzet!”, stelt teambaas Bas Koeten met de glimlach.“De leercurve van Loek is zeer steil, we verwachten dat bij Kay ook te zien. Op zijn achttiende is zijn race-ervaring zonder meer goed. Vele jaren karting, LMP3 en hij heeft ook al met de Porsche 991 GT3 Cup getest. Met deze twee jongelingen gaan we er hard aan werken om te groeien in de GT-racerij, met in de eerste plaats focus op de Porsche Carrera Cup Benelux.”

Ambitieuze Van Splunteren
 
Naast Loek Hartog en Bas Koeten Racing verwacht ook een andere rijder en een ander team veel van de races in Zandvoort. Een jaar geleden wist Max van Splunteren op het duinencircuit de zege te behalen. De speerpunt van Team GP Elite staat nu derde in de tussenstand, en is vast van plan zijn nummer van vorig jaar te herhalen, om zich zo opnieuw helemaal te kunnen mengen in het titeldebat. En wat dan gezegd van Xavier Maassen? De kampioen van 2017 en regerende vice-kampioen had een seizoensbegin om snel te vergeten, maar kon bij de eerste race in Zolder wel op het podium finishen. De Nederlander en DVB Racing beseffen dat deze meeting cruciaal is willen ze nog kans maken op de titel.
 
Naast deze favorieten is er ook geen gebrek aan outsiders, met onder andere Jesse van Kuijk (Team GP Elite), mooi vierde in de tussenstand, Jurgen Van Hover (Speedlover) of nog Sandra van der Sloot (Snoexx Motorsport). De Klasse B-kampioene van 2018 wist in Zandvoort al altijd goed voor de dag te komen.
 
Klasse B: duel tussen Grouwels en Saelens
 
Twee rijders hebben van de eerste twee manches van het seizoen gebruik gemaakt om in de tussenstand van de Klasse B-rijders een kloof te slaan. Met drie overwinningen achter zijn naam is Roger Grouwels (RaceArt) de logische leider, maar Nicolas Saelens (Belgium Racing) zit hem op de hielen. Hoewel de Nederlander in Zandvoort een thuisrace rijdt, is de Belg vast van plan om op het duinencircuit in zijn buurt te blijven. Ziad Geris (Team GP Elite), twee keer op het podium in Zolder, wil best de rol van scherprechter op zich nemen.
 
Voor de anderen wordt het zaak van aanvallen, om zo met brio de kaap halverwege het seizoen te ronden. Jeroen Kreeft (Squadra Aragosta by Snoexx) mikt op een eerste podium in de klasse, om zo Bas Barenburg (RaceArt) en Wim Meulders (Speedlover) voor te blijven.
 
Noteren we ook nog het debuut van Tijn Jilesen (PG Motorsport). Bij zijn eerste races voor de Porsche Carrera Cup Benelux maakt de Nederlander deel uit van de Guest-categorie.
 
De twee kwalificatiesessies van een kwartier worden zaterdag vanaf 10u10 na elkaar afgewerkt, waarna enkele uren later – om 13u30 – de start van de eerste race volgt. De tweede confrontatie van 30 minuten start zondag om 15u30.

Porsche Endurance Trophy: Cayman in de kijker
 
Omdat de 24 Uur van Zolder niet op hun kalender staan komen de deelnemers aan de Cayman Clubsport Klasse van de Porsche Endurance Trophy dit weekend ook in Zandvoort in actie, maar zonder hun collega's van de 911 Klasse.
 
De Caymans maken deze keer deel uit van het STWC, een Nederlands kampioenschap dat twee races van 50 minuten afwerkt (zaterdag om 14u15 en zondag om 16u50). Het RED ANT Racing van Bert Redant en zonen Yannick en Ayrton wisten twee van de drie eerste wedstrijden op hun naam te schrijven en leiden de tussenstand. Maar de Nederlanders (waarbij PG Motorsport-duo Niels Nipperus en Lars Poell) willen het tij doen keren. Ook Paul van Splunteren (Team GP Elite), winnaar van de eerste race in Zolder, is opnieuw van de partij, deze keer in het gezelschap van een journalist die een racetest afwerkt met de Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport.

Persbericht Porsche Carrera Cup BeneluxDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche Carrera Cup Benelux op donderdag 6 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Pinksterraces.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons