van der Horst

Podiumplaatsen voor Daems en Van Parijs na finales Rotax Grand Finals

Rotax Junior Max
Rotax Junior Max
De Rotax Grand Finals anno 2022 zitten er op. In Portugal verzamelde de wereldtop voor een intense week met als sluitstuk, de WK finales van vandaag. Onze landgenoten Tijs Daems en Glenn Van Parijs draaiden al de hele week mee vooraan en wisten vandaag twee podiumplaatsen uit de brand te slepen.
  • Qvick Motors
MicroMax: Van Campenhout besluit leerrijke week net buiten de top
Vic Van Campenhout
Vic Van Campenhout
Hij had zijn zinnen gezet op een top tien klassering in zijn eerste WK maar Vic Van Campenhout strandde op P11. Net buiten de top tien dus, maar nog steeds een prachtige prestatie voor onze jonge landgenoot. Een tegenvallende heat sloeg hem wat plaatsen achteruit op de grid maar de Belgische kampioen rechtte de rug en finishte dus als elfde. De thuisrijder Martim Marques pakte zijn eerste titel voor Majus Mazinas en Albert Friend.
MiniMax: Titel voor El Feghali
Christopher El Feghali is de nieuwe wereldkampioen in de MiniMax. Hij domineerde de gehele week met de poleposition in de kwalificaties, zeges in de heats, winst in de prefinale en als kers op de taart ook de zege in de finale vanmiddag. Jacob Ashcroft en Harry Bartle mochten als tweede en derde mee op het podium. Onze landgenoot Alexander Van Meeuwen wist zich niet te plaatsen voor de finales. Hij eindigde als 47e.
JuniorMax: Belgen vallen terug
Mateja Radenkovic
Mateja Radenkovic
Weinig succes voor de Belgen in de Rotax Junioren. Na fantastische kwalificaties met P2 en P3 voor Tommie Van Der Struijs en Mateja Radenkovic liep het vanaf de heats wat minder. Na de prefinales vonden we de Team Belgium rijders terug op P12 en P24. Zo konden ze zich beiden plaatsen voor de finales waarin ze 12e en 35e werden. Scott Marsh en Ethan Jeff-Hall verdeelden de zeges in de prefinale en zouden ook de in de finale de strijd om de zege met elkaar uitvechten. Een strijd die uiteindelijk beslecht werd in het voordeel van Marsch. De vice-titel is er voor Jeff-Hall en Nederlander Kasper Schormans.
SeniorMax: Käi Hunter wint finale, Bradshaw kampioen, Rillaers vierde
De zevende plaats bleek het hoogsthaalbare voor Kaï Rillaerts. Onze landgenoot vond nooit de echte pure snelheid en moest bikkelen voor iedere centimeter. Dat leek ook te lukken voor de Belgische kampioen maar zijn zege in de eerste heat kon hij niet meer herhalen. Rillaerts besloot de finale als zevende, wellicht beneden de verwachtingen maar gezien de omstandigheden zeker geen verkeerd resultaat. De strijd om de zege werd een Brits onderonsje en de zege was er, na een knappe finale voor Käi Hunter die het haalde voor Callum Bradshaw en Lewis Gilbert. Na afloop van de wedstrijd veranderde er nog wel het één en ander want Kaï Hunter kreeg nog een tijdstraf van 5 seconden die hem deed terugvallen tot buiten de top tien. Bradshaw kreeg zo de zege cadeau terwijl ook Käi Rillaerts zijn voordeel deed na alle straffen en uiteindelijk als vierde geklasseerd werd.
DD2: Vice-titel voor Van Parijs na sterke Mark Kimber die geschiedenis schrijft.
In een bijzonder sterk DD2 veld, ging de zege naar Mark Kimber. Hij vertrok de finale vanaf de pole, met Glenn Van Parijs naast zich. Dat de buitenste startrij niet de meest gunstige was bleek vandaag eens te meer en zo moest Van Parijs als derde aansluiten. Het pak bleef in de openingsronden kort bij elkaar met enkele mooie duels. Xen De Ruwe prikte even bij Van Parijs voor P3, maar die weerstond en ging even later zelf voorbij aan Jakub Bezel voor P2. Op dat moment leken bij Kimber de alarmbellen af te gaan want na drie snelste ronden op rij, ging het verschil tussen beiden de hoogte in. Van Parijs kon geen druk meer zetten en zag Kimber wegrijden. Een verdiende zege voor Kimber, die daarmee zelfs geschiedenis schrijft. Het is de enige rijder die in drie verschillende klassen wereldkampioen werd. Kimber behaalde namelijk al goud in de Rotax JuniorMax en SeniorMax. Jakub Bezel werd derde al behoorde die plaats eigenlijk toe aan Xen De Ruwe. Die werd door Bezel in het absloute slot het gras in gedrukt toen De Ruwe de laatste podiumplaats wou veroveren. Mick Nolten stond na de kwalificaties voor een lastige opdracht maar de Nederlander die onder Belgische vlag rijdt deed het prima met uiteindelijk een knappe dertiende plaats in dit WK. 
E20: Daems wordt tweede, titels voor Bergstroem en Sjoeberg.
De Zweden zwaaiden de plak in de Rotax E20 klasse, waarin gereden wordt met elektrisch aangedreven karts. Bij de Junioren was de zege voor Joel Bergstroem. Hij haalde het in het zestien koppige veld van onze landgenoot Tijs Daems en Christopher Holst. Het is voor Daems, die doorheen het seizoen uitkomt in de Rotax JuniorMax, de eerste grote zege in zijn carrière. De titel in de E20 Senioren was eveneens voor een zweede. Jesper Sjoeberg bleek vandaag een klasse apart en pakt de titel. 

Foto's: Rotax kartingDit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zaterdag 26 november 2022.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons