van der Horst

Polen: Start van drieluik aan hoge snelheid

Thierry Neuville - Hyundai i WRC
Thierry Neuville - Hyundai i WRC
De WRC-manche van Polen luidt komend weekend een zomers drieluik in, op hoge snelheid. Met Letland en Finland later dit jaar, komen de liefhebbers van jumps en glooiende gravelwegen aan hun trekken. Vooral Ott Tänak zal heel hard uitkijken naar de komende maanden.
Thierry Neuville (Hyundai) start nog altijd als leider in het Wereldkampioenschap Rally, maar er staan de Belg enkele loodzware weken te wachten, te beginnen in Polen dus. De startpositie is nog crucialer, dus Neuville zal vooral schade moeten beperken op de openingsdag. Echter, de Belg is nog altijd de laatste winnaar van de Rally van Polen, die hij in 2017 op zijn naam schreef, en weet dus hoe hij de rally naar zijn hand kan zetten.

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak (Hyundai) lacht wellicht in zijn vuistje, want Polen, Letland en Finland liggen de Est als gegoten. Daarenboven loopt het steeds beter bij Hyundai en tankte hij een pak vertrouwen na zijn winst in Sardinië. Tänak won echter nog nooit in Polen en liep er vorig decennium een trauma op toen hij in de laatste proef van de baan ging en zijn eerste WRC-overwinning door de vingers liet glippen.

Ook de Est zal nog moeten vegen, dus kunnen latere starters op de openingsdag flink profiteren, met Sébastien Ogier (Toyota) voorop. De Fransman zal gebrand zijn op revanche nadat hij Sardinië nipt de duimen moest leggen. Ogier zet trouwens de deur op een kier voor een langer seizoen, en lijkt dus steeds nadrukkelijker een outsider voor de titel. Ogier won de rally al twee keer.

Elfyn Evans (Toyota) moet zich vooral gaan herpakken na enkele matige prestaties. En dat moet ook gezegd worden van oud-winnaar Andreas Mikkelsen (Hyundai) en Grégoire Munster (Ford). Adrien Fourmaux (Ford) en Takamoto Katsuta (Toyota) kunnen dan weer profiteren van hun startpositie. Het is ook uitkijken naar het debuut van Martins Sesks (Ford) in de Puma Rally1. De Let rijdt weliswaar niet met de hybrideversie, en komt dus wat 'boost' tekort.

In WRC2 missen we onder meer Yohan Rossel, maar het niveau zal opnieuw hoog liggen met onder meer Sami Pajari, Nikolay Gryazin, Gus Greensmith en Oliver Solberg. De wedstrijd telt ook mee voor WRC3.

De shakedown staat gepland op donderdag. 's Avonds volgt een korte openingsproef. De rally opent op vrijdag meteen met een kanjer van 30 kilometer. In totaal moeten er negentien proeven worden afgewerkt. De wedstrijd eindigt zondagmiddag met de Power Stage in epicentrum Mikolajki.

Foto: Davy Degryse - RIP & Hyundai MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op maandag 24 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Polen.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons