van der Horst

Porsche Endurance Trophy Benelux: Een terugblik op het voorbije seizoen

GP Elite - Porsche Cayman Club Sport
GP Elite - Porsche Cayman Club Sport
De Porsche Endurance Trophy Benelux, exclusief voorbehouden aan de Porsche-rijders in het Belcar Endurance Championship, was in 2019 aan zijn tweede editie toe. De Trophy zette zijn samenwerking met bandenleverancier Michelin verder, maar bestond deze keer wel uit twee categorieën. Naast de klasse die was voorbehouden aan de Porsche 911 GT3 Cup werd ook een Porsche Cayman Clubsport klasse toegevoegd.
911 Klasse: logischerwijs Vandierendonck en Teunkens!
 
Thems Racing by EMG Motorsport - Porsche 991 GT Cup
Thems Racing by EMG Motorsport - Porsche 991 GT Cup
Tijdens de laatste manche van het kampioenschap op het TT Circuit van Assen besloten Nicolas Vandierendonck en Filip Teunkens het seizoen met alweer een podiumplaats. Met twee zeges (in Spa en tijdens de NASCAR Finals in Zolder) en meerdere podiumplaatsen is de titel voor het duo van Thems Racing oververdiend te noemen, zeker omdat ze regelmaat en snelheid wisten te combineren. Het laat de ontgoocheling van de Eleven Sports 24 Hours of Zolder, waar de opvolgers van Dylan Derdaele in de Porsche Endurance Trophy met heel wat brute pech kregen af te rekenen, even vergeten.

Ondanks vier podiumplaatsen konden Wim Meulders en Rik Renmans (deze laatste was afwezig tijdens de 24 Uur van Zolder) de nieuwe kampioenen nooit echt bedreigen. Maar hun mooie regelmaat werd in de Porsche Endurance Trophy beloond met een zilveren medaille voor Wim Meulders!
 
Door de eerste... en laatste wedstrijd van het seizoen te winnen was John de Wilde bij de enkele races waar hij zijn opwachting maakte steevast één van de smaakmakers. De rijder van de Speedlover Porsche moest zich uiteindelijk tevreden stellen met het laagste podiumtrapje in de eindstand.
 
Achter Rik Renmans, vierde in het kampioenschap, vervolledigt Frank Beliën de top-5, dankzij een tweede plaats in de 24 Uur van Zolder. Maar de zware crash tijdens de Zolder Superprix hielp een groot deel van het seizoen dat hij met zoon Christophe had gepland om zeep. Reken er maar op dat ze in 2020 revanche willen nemen!
 
Noteren we nog de zesde plaats van Fred Bouvy en Damien Coens, aan het begin van het seizoen met hun No Speed Limit 911 GT3 Cup winnaars van twee races.
 
Cayman Clubsport Klasse: meesterlijke familie Redant
 
Samen met zonen Ayrton en Yannick domineerde Bert Redant de Cayman Clubsport Klasse. Het familiale trio van RED ANT Racing wist bij de eerste zeven wedstrijden telkens op het podium te finishen, waarvan vier keer op het hoogste trapje. Hun voorsprong in de stand was zo groot dat ze het zich konden veroorloven niet te starten in de slotrace in Assen.
 
Red Ant Racing - Porsche Cayman Club Sport
Red Ant Racing - Porsche Cayman Club Sport
Met zes podiumplaatsen kon het duo Ad Geerts en Sven Van Laere met de wagen van DVB Racing naar de titel van vice-kampioen rijden, voor Niels Nipperus en Lars Poell. De Nederlanders van PG Motorsport kwamen sterk voor de dag, getuige hun twee overwinningen, maar kregen soms met te veel pech af te rekenen om echt een rol in de titelstrijd te spelen. Noteren we nog de vierde plaats van Alexander Goddijn (Team GP Elite), solo zegevierend in de regenrace van de NASCAR Finals, die in de eindafrekening zijn vader Harold voorblijft.
 
Wat brengt de toekomst voor de Porsche Endurance Trophy Benelux?
 
PG Motorsport - Porsche Cayman Club Sport
PG Motorsport - Porsche Cayman Club Sport
Zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar wordt het volgende seizoen al druk besproken. En de Porsche Endurance Trophy Benelux vormt geen uitzondering op die regel! “We zijn er van overtuigd dat de Trophy zijn plaats heeft tussen de nieuwe Porsche Sprint Challenge Benelux en de Porsche Carrera Cup Benelux”, stelt Olivier Aerts, bij The Driving Force verantwoordelijk voor de Porsche-kampioenschappen. “Wat er ook gebeurt, we blijven steun verlenen aan de rijders die in de Belcar met een 911 GT3 Cup of Cayman 718 GT4 Clubsport aan de start willen komen, zeker omdat beide bolides over de nodige kwaliteiten beschikken om in het Belcar-peloton te schitteren. Het is zeker geen toeval dat een Porsche opnieuw op de tweede plaats algemeen in de Eleven Sports 24 Hours of Zolder is geëindigd! En de achtste plaats toont nog maar eens het potentieel van de Cayman GT Clubsport, die bovendien over een heel gunstige prijs/rijplezier verhouding beschikt. Zoals u wel weet ontfermt een nieuw team zich nu over de Porsche-kampioenschappen en we zijn in overleg met de promotoren van het Belcar Endurance Championship, de teams en de rijders. Van zodra het mogelijk is lichten we de sluier over de derde editie van de Porsche Endurance Trophy Benelux.”

Porsche Endurance Trophy BeneluxDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op maandag 4 november 2019.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons