van der Horst

Porsche Endurance Trophy: Twee op twee voor Belgium Racing

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Hockenheim was de plaats van afspraak voor de Porsche Endurance Trophy, amper twee weken na de opener van het seizoen op Circuit Zolder en ook nog maar twee weken voor de volgende race, over alweer veertien dagen in de Belgische Ardennen. Uiteraard was het nationale uithoudingskampioenschap het theater van deze tweede afspraak en het werd opnieuw… een heuse sprint van 180 minuten met een tweede zege voor het team van Belgium Racing en het duo Dylan Derdaele en Nicolas Saelens. De zege kregen ze alvast niet cadeau! Zij blijven uiteraard ook de leiders in de puntenstand.
De Porsche Endurance Trophy heeft de wind in de zeilen, want naast de drie Porsche 911, twee 992 GT3 Cup en één 991 GT3 Cup, van Belgium Racing en de 992 GT3 Cup van Red Ant Racing zagen we in Duitsland ook twee Porsche 992 GT3 Cup voor Q1-Trackracing by EMG. Zij maakten de  Duitse verplaatsing van de Porsche Endurance Trophy met enkele bekende namen uit de Porsche Carrera Cup Benelux. Zo nam Jan Lauryssen plaats naast Filip Teunkens en deed Nicolas Vandierendonck het met Dirk Schouten. Uiteraard was ook de Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport van Red Ant Racing van de partij, met naast het duo Van Laere- Vandekerckhove ook de jonge Kobe De breucker die aan zijn debuut in de competitie toe was.

Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Tijdens de kwalificaties was de polepositie nipt voor Ayrton Redant, voor Jan Lauryssen die zo al het goede dat over hem in de Porsche Carrera Cup Benelux verteld wordt ook in het langere werk bevestigde. Dylan Derdaele spurtte op amper drie tienden van een seconde naar de derde plek, op zijn beurt op de hielen gezeten door Dirk Schouten. Koen en Kris Wauters sloten de top 5 af, voor Glenn Paenen en Jan Ooms, uiteraard in de iets oudere Porsche 991 GT3 Cup. De Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport van Red Ant Racing was dan weer de snelste in de klasse GTB.
 
Dit doet deugd na onze moeilijke eerste race in Zolder”, aldus de jonge Ayrton Redant, die het pak achter zich hield in de chronoritten. “Maar het is een race van 180 minuten dus die wordt niet in de kwalificaties beslist. Bovendien is het weer voor morgen, zondag, onzeker en dus zal een goede strategie een belangrijke rol spelen!”

De wedstrijd zelf
 
Red Ant Racing - Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport
Red Ant Racing - Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport
Na drie uur – droog - racen op zondag bepaalde een halve minuut over winst en verschil in de Porsche Endurance Trophy. Na een stevige start nam nationaal uithoudingskampioen Dylan Derdaele de leiding, maar de zwartrode 911 van de familie Red Ant, met naast Ayrton ook zijn broer Yannick en vader Bert, gaf nooit veel toe. De druk bleef op de ketel van Belgium Racing, maar uiteindelijk maakten details het verschil en ging de winst naar het team uit Lommel, voor de dichtste concurrentie. De strijd om de plaatsen drie en vier was een broederstrijd tussen de beide Porsche van Q1-Trackracing by EMG, waarbij het verdict in de laatste fase van de race viel. Dirk Schouten en Jan Lauryssen waren aan elkaar gewaagd, maar het was uiteindelijk Schouten die met vijf seconden bonus het laatste trapje op het podium veilig stelde. Ook Koen en Kris Wauters waren niet ver af, zij finishten als vijfde op een minder dan anderhalve minuut van het podium. De zesde plek was voor het duo Paenen-Ooms.
 
Ik ben uiteraard tevreden”, vertelde Dylan Derdaele aan het podium. “Dit is al de vierde zege van het seizoen met de nagelnieuwe Porsche 992 GT3 Cup, na eerdere zeges in de Porsche Carrera Cup Benelux en in de eerste manche van dit kampioenschap. Laat Spa maar komen!”
 
De zege in GTB ging naar de Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport van Red Ant Racing.
 
Op 5 en 6 juni wordt er weer geracet in de Porsche Endurance en dan is de plaats van afspraak Spa-Francorchamps voor opnieuw 180 minuten spannende competitie.   

Porsche Endurance Trophy
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op donderdag 27 mei 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 12H Hockenheim.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons