van der Horst

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux: Voorbeschouwing organisatoren

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
Op 4 en 5 mei start de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux zijn zesde seizoen met de piste van Spa-Francorchamps als schitterend decor. De zowat twintig deelnemers van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux zullen die eerste meeting op de Ardense omloop, door velen beschouwd als het mooiste circuit ter wereld, afwerken in het prestigieuze kader van het WK endurance (FIA WEC). Ze krijgen er het gezelschap van hun collega’s uit de Franse Cup, wat meteen een schitterend startveld vol bolides uit Stuttgart oplevert.
Om de teams en rijders uit de Benelux de kans te geven zich zo goed mogelijk op die seizoensstart voor te bereiden, organiseren de promotoren van het kampioenschap op donderdag 19 april een officiële Test Day in Francorchamps. Dat wordt meteen de eerste gelegenheid om de nieuwe Porsche 991 Cup GEN II in actie te zien (de tweede en krachtiger generatie van de 911 Cup, voortaan 485 pk sterk). Ook de GEN I, nog altijd meer dan welkom in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, zullen van de partij zijn.
 
De Test Day laat ook toe een blik te werpen op de deelnemerslijst voor het seizoen 2018. Met een twintigtal deelnemers die zich voor het hele seizoen hebben ingeschreven (waaronder 17 991 Cup GEN II) en een mooi evenwicht tussen A-rijders en B-rijders (Gentlemen Drivers) ziet die er uitstekend uit.

Jonge wolven vallen gevestigde waarden aan

Meer dan ooit lijkt de meest prestigieuze monomerkencup van de Benelux een confrontatie tussen twee generaties te worden. In de ene hoek hebben we voormalige kampioenen als Xavier Maassen (de Nederlander verdedigt zijn #1 met een bolide van DVB Racing) of Dylan Derdaele (Belgium Racing) als referentie, een select groepje waarbij uiteraard ook Jurgen Van Hover (Speedlover) mag worden gerekend.
 
In de andere hoek staat de jonge garde, met Glenn Van Parijs (de ex-kartingkampioen won vorig jaar Klasse B en blijft ook in 2018 trouw aan Belgium Racing) en Didier Van Dalen, die na twee one-offs in 2016 en 2017 voor het eerst een volledig seizoen zal afwerken, aan het stuur van een wagen van het Kronos Porsche Centre.
 
Ook van heel nabij te volgen: de Turkse rijders Ayhancan Güven (de beste Junior van 2017 komt uit voor Attempto Racing) en Berkey Besler (Toksport WRT). De Nederlander Jesse Van Kuijk, door velen beschouwd als een gevaarlijke outsider, zou wel eens voor de verrassing kunnen zorgen! En dan moet er nog een aankondiging van formaat volgen over een mogelijke titelkandidaat…

Klasse B: klaar voor de start!
 
In het kader van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux wordt tussen de rijders van Klasse B, de Gentlemen Drivers, ook een heel mooie race-in-de-race afgewerkt. Ze vertegenwoordigen ongeveer de helft van het startveld en hebben de gewoonte om voor heel wat spektakel te zorgen. Sommigen onder hen laten zich zelfs in de algemene rangschikking voorin opmerken. Net zoals in Klasse A vinden we ook hier een mooie mix tussen ervaren rijders en nieuwkomers.

Pierre Piron (Kronos Porsche Centre), vorig jaar vice-kampioen in Klasse B, blijft trouw aan de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux en mikt opnieuw op de top van de rangschikking. Yves Noël (Car Tuning Lease Motorsport) en de Nederlanders Ziad Geris (GP Elite), Menno Van de Grijspaarde (GP Elite) en Jeroen Kreeft (Squadra Aragosta) kunnen ook beroep doen op hun ervaring. Tegenover hen staan de broers Grouwels (Edward en Roger, terug na een jaar afwezigheid) en Bas Barenburg, die allen de belangen van het RaceArt team verdedigen. Nico Saelens (Belgium Racing) zagen we vorig jaar al tijdens de tweede seizoenshelft in actie en hij werkt nu een volledig seizoen af, net zoals de enige amazone van het peloton, Sandra van der Sloot (Squadra Aragosta). Noteren we nog dat binnen de Klasse B ook een Gentlemen-klassement (voor rijders van 50 jaar of meer) zal worden opgemaakt.
 
Porsche Experience in de rand van de testdag
 

U hebt het begrepen, de Test Day van donderdag 19 april valt niet te missen. Zeker omdat de promotor het testprogramma van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux rijkelijk aanvult met de organisatie van de Porsche Experience. Zo kunnen een honderdtal eigenaars van ‘gewone’ Porsches (die worden onderverdeeld in een Sport en Warming-Up categorie) ook genieten van het schitterende circuit van Spa-Francorchamps, aan de zijde van de deelnemers van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Bij Porsche is het immers één grote familie!

KALENDER 2018

19 april                       Test Day – Spa-Francorchamps
3-5 mei                       FIA WEC – Spa-Francorchamps*
19-21 mei                   Jumbo Racing Days by Max Verstappen – Zandvoort*
9-10 juni                     Porsche Racing days – Zandvoort
26-28 juli                    Total 24 Hours of Spa – Spa-Francorchamps
15-16 september        FIA Truck Grand Prix – Zolder
13-14 oktober             GT4 Series - Le Castellet*

* Samen met Porsche Carrera Cup France

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op dinsdag 17 april 2018.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons