van der Horst

Porsche Mobil1 Supercup: Thiim wint en pakt de leiding in kampioenschap

Podium Porsche Mobil1 Supercup
Podium Porsche Mobil1 Supercup
Dit weekend wordt de finale verreden van de Porsche Mobil1 Supercup over twee wedstrijden in het kader van de GP F1 Abu Dhabi. Spijtig genoeg is actueel leider Sean Edwards er niet meer bij nadat hij het leven liet ten gevolge van een zware crash als passagier toen hij een jonge piloot aan het opleiden was. Er hing dan ook geen uitgelaten sfeer in de paddock en ook op het podium werd de ceremonie tot een minimum herleid en bleven de flessen champagne ongeopend.
In de tussenstand van het kampioenschap stond de betreurde Edwards voor de eerste race van het weekend nog aan de leiding met een voorsprong van 18 punten op Thiim en 24 op Ammermüller.

Dylan Derdaele - MOMO-Megatron
Dylan Derdaele - MOMO-Megatron
Verrassend was de pole van de eerste race voor de Nieuw-Zeelander Earl Bamber die binnen het team van Fach Auto Tech pas aan zijn tweede deelname toe is binnen de Porsche Mobil 1 Supercup. Hij was 15/1000 sneller dan Nicky Thiim die de eerste startrij deelde. De Pool Giermaziak (Verva) en de Brit Ben Barker (Team Bleekemolen) deelden de tweede startgrid. Met een zesde plaats was de Nederlander Jeroen Mul met een wagen uit de stal van Bleekemolen de snelste piloot uit de lage landen. Jeroen Bleekemolen realiseerde met een wagen van Lechner de 10de startplaats, terwijl broer Sebastiaan het moest stellen met een 17de chrono. In totaal stonden 26 wagens op de startgrid en onze landgenoot Dylan Derdaele realiseerde binnen het team van MOMO-Megatron een 21ste chrono en scoorde hierbij twee plaatsen beter dan teammaat Jochen Habets. Ammermüller, die ook nog aanspraak maakte op de titel stond pas op de 8ste plaats.

Bamber vertrok aan de leiding met in zijn spoor Thiim, Giermaziak, Bachler, Barker, Estre en Jeroen Bleekemolen. De Nieuw Zeelander Stanaway was betrokken bij drie race-incidenten en werd bedacht met een drive through. Giermaziak, met Belgium Racing nog de winnaar van de 24H Zolder, moest de rol met de koplopers lossen en was een ganse wedstrijd in strijd voor de derde plaats met Barker die op zijn beurt zijn handen vol had met Estre.  

Nicky Thiim en Earl Bamber
Nicky Thiim en Earl Bamber
Bamber wist de leiding te behouden tot hij zich verremde in de allerlaatste ronde en de zege nog aan Thiim liet, die zodoende 20 punten scoort en de nieuwe leider wordt in het kampioenschap. Kuba Giermaziak vervolledigde het podium voor Barker, Estre en Ammermüller. Deze laatste scoorde 10 punten voor het kampioenschap waardoor hij zijn titelkansen ziet slinken. Morgen vertrekt Thiim op de pole en zonder noemenswaardige problemen zal de Deen en zoon van Kurt Thiim de nieuwe kampioen worden. De beker zal wel worden opgedragen aan de betreurde Edwards.

Dylan Derdaele - Porsche Mobil1 Supercup
Dylan Derdaele - Porsche Mobil1 Supercup
Derdaele kon reeds vroeg in de wedstrijd een plaats goed maken en rukte verder op naar een knappe 17de plaats. Uiteindelijk strandde hij de op 19de plaats met in zijn spoor teammaat Jochen Habets.

Morgen wordt de tweede race van het weekend verreden en meteen de laatste van het seizoen.


Foto's: Racing International Photography  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons