van der Horst

Porsche ontwikkelt nieuwe koplampen voor Le Mans

Porsche 919 Hybrid
Porsche 919 Hybrid
Porsche heeft een nieuw lichtsysteem geïntroduceerd op zijn Porsche 919 Hybrid. De verlichting is onderdeel van het lage downforce-bodywerk dat ontwikkeld werd voor de 24 Heures du Mans, maar ook hier in België gebruikt wordt. Elke koplamp weegt nu maar liefst 1.1 kilogram minder dan voordien, terwijl het aantal LED's verdubbeld werd en Porsche er prat op gaat dat de herkenbare vier lichtpunten, welke we ook bij de straatwagens terugvinden, toch nog behouden blijven.
Porsche Team - Porsche 919 Hybrid
Porsche Team - Porsche 919 Hybrid
Jens Maurer, verantwoordelijk voor de systemen bij Porsche Team licht de aanpassingen toe. "We hebben de reikwijdte van het licht naar de zijkant en naar de voorkant toe vergroot. Daarbij hebben we bijna 30% van het gewicht bespaard, het plaatsen van de lichten vereenvoudigd en de koeling (op basis van buitenlucht nvdr.) verbeterd."


Detail van de nieuwe koplampen bij Porsche
Detail van de nieuwe koplampen bij Porsche
Naar eigen zeggen heeft Porsche drie verschillende manieren van gebruik, zijnde Pencil Beam waarmee men zeer ver kan schijnen, grootlichten en belichting naar de zijkant toe. Hiervoor gebruikt men maar liefst 24 LED's en reflectoren per koplamp, welke elk onderverdeeld zijn in zeven verschillende secties welke elk een eigen functie hebben zoals licht in de verte en bochtenverlichting. De ECU zit overigens in de lampen zelf en het flikkeren van de lichten gebeurt niet met aparte LED's, maar puur door te wisselen tussen volledige en verminderde intensiteit.

Naast de koplampen, heeft Porsche ook 20 RGB LED's gebruikt. Niet zo zeer voor de verlichting van de piste, maar wel om de wagens te kunnen onderscheiden. Zo draagt de #1 Porsche 919 Hybrid een strook LED's welke paars oplichten, terwijl de zusterwagen met startnummer twee een strook blauw gekleurde LED's zal gebruiken. De aanpassingen komen er onder meer nadat sommige ex-Audi piloten aangaven dat de concurrentie over betere verlichting van het wegdek beschikte.

Foto's: Arne Simons & Porsche AG  • Shopa

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons