van der Horst

Porsche Racing Days: Nabeschouwing van de organisatoren

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
Voor de Porsche-liefhebbers in Nederland was Zandvoort dit weekend een beetje “the place to be". Niet alleen werd tijdens de Porsche Days de 70ste verjaardag van het merk waardig gevierd, in de aanwezigheid van talrijke fans en concessiehouders, maar bovendien losten de twee races voor de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux alle verwachtingen in.
Race 1: Güven met panache

Kampioenschapsleider Ayhancan Güven (Attempto Racing) pakte zaterdag voor de eerste race de pole, reed ook naar de overwinning… maar moest stevig uit de hoek komen om zijn derde zege van het seizoen te behalen! De jonge Turk miste immers zijn start, en lag na de eerste ronde pas op de tweede plaats, achter Max Van Splunteren (GP Elite). “Ik wou vooral niet het scenario van twee weken geleden herbeleven, toen ik 30 minuten achter Andlauer vast zat”, stelde hij. “Dus heb ik wat risico’s genomen! Bij het begin van de derde ronde probeerde ik in de Tarzanbocht buitenom te gaan. Risicovol, jawel, maar ik kon me twee bochten lang aan de buitenkant houden, om dan in de Hugenholtzbocht binnendoor te duiken. Nadien kon ik een kloofje slaan en de wedstrijd controleren.”

Ook al omdat Max Van Splunteren en Xavier Maassen (DVB Racing) elkaar voor de tweede plaats het vuur aan de schenen legden, en zelfs even met elkaar in aanraking kwamen. Max moest meteen de strijd staken, met een stukke stuurinrichting. Zo schoof Dylan Derdaele (Belgium Racing) door naar de tweede plaats, de regerende kampioen moest tevreden met het laagste podiumtrapje. De top-5 werd vervolledigd door de Turk Berkay Besler (Toksport WRT) en Jurgen Van Hover (Speedlover).

In Klasse B bevestigde Menno van de Grijspaarde (GP Elite) dat hij niet per toeval helemaal bovenaan de tussenstand staat, door zijn derde zege in vijf wedstrijden te veroveren. Roger Grouwels (RaceArt) beperkte de schade door Ziad Geris (GP Elite) voor te blijven. Sandra van der Sloot (Squadra Aragosta) finishte deze keer net naast het podium. Pech ondertussen voor Nicolas Saelens (Belgium Racing), die van de baan schoof.

Race 2: Maassen houdt de druk hoog
 
Tijdens de tweede kwalificatiesessie liet Ayhancan Güven een heel sterke 1’39’’923 noteren, waarmee hij door de magische grens van 100 seconden ging. Voor de vijfde keer dit seizoen mocht de Turk van op pole vertrekken, maar ook deze keer wilde dat niet echt lukken. Xavier Maassen maakte daar gebruik van om de leiding in handen te nemen, Max Van Splunteren volgde in zijn spoor. Güven sloot als derde aan, schoof snel door naar plek twee, maar beet dan de tanden stuk op Xavier Maassen, die zo zijn tweede seizoenszege binnenhaalde. Max Van Splunteren werd ondertussen het slachtoffer van een lekke band, en zijn uiteindelijke zevende plaats, behaald na een mooie comeback, zal een magere troost geweest zijn…
 
“Dit is duidelijk een open kampioenschap”, stelde Maassen op het podium. “Max Van Splunteren had een lastig weekend, het lijkt me dan ook dat we steeds meer richting een duel tussen Ayhancan Güven en mezelf gaan. Er is nog een half seizoen te gaan… en het wordt zeker spannend!”
 
Achter Maassen en Güven veroverde Dylan Derdaele zijn tweede podium van het weekend, voor Berkay Besler en Jurgen Van Hover, eens te meer in de top-5.
 
Over het hele weekend genomen doet Ayhancan Güven toch de beste zaak van het weekend. Hij scoort immers ook de bonuspunten van zijn pole posities, én ook die voor de snelste wedstrijdronden. Hij kan nu op een voorsprong van 14 punten op Xavier Maassen buigen. Dylan Derdaele volgt op 29 eenheden en na een catastrofaal weekend staat Max Van Splunteren 43 lengtes achterop.
 
Dankzij een perfecte race nam Roger Grouwels in Klasse B een mooie revanche. Niet alleen wist hij te winnen, maar hij kon ook rekenen op Ziad Geris en Sandra van der Sloot om voor Menno van de Grijspaarde – dit keer ‘pas’ vierde – te finishen. De Amsterdammer behoudt evenwel een degelijke voorsprong van 26 punten op Grouwels en 27 op Ziad Geris.
 
Na drie meetings in iets meer dan een maand mag de riem er voor de deelnemers aan de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux nu even af… om zich zo beter op het spectaculaire volgende raceweekend voor te bereiden. Van 26 tot 28 juli komt de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux immers in actie in het voorprogramma van de immens populaire 24 Uur van Spa.

Persbericht Porsche GT3 Cup Challenge BeneluxSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op maandag 11 juni 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Porsche Racing Days.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons