van der Horst

Porsche Racing Days @ Zandvoort: Nabeschouwing van de organisatoren

10d8d271aea72c8730530b3037de3f13fc990de4.jpg
De grote winnaars op de Porsche Racing Days @ Zandvoort waren zonder meer… Porsche, het publiek en Alexandre Jouannem en Koen Wauters. In de eerste wedstrijd, die niet zonder slag of stoot verliep, ging de zege naar Alexandre Jouannem, terwijl Koen Wauters de beste gentleman was. Later op de dag waren de overwinningen opnieuw voor dezelfde snelle heren in de Porsche 991 GT3 Cup. De leiding in het kampioenschap is nog steeds in handen van Dylan Derdaele, die de eerste plaats vasthoudt tot begin september, met de hete adem van de concurrentie in zijn nek. Alexandre Jouannem en Roger Grouwels volgen op amper één punt van de Belg. De Porsche GT3 Cup Challenge Benelux is nu klaar met het eerste deel van het seizoen. Op 10 en 11 september vervoegen de deelnemers uit de snelste merkencup van de Benelux de Fransen op eigen bodem, meer bepaald op Le Mans-Bugatti.
  • STX Motorhomes
De Porsche Racing Days @ Zandvoort werden een schitterend succes. Het mooie weer, de vele Porsche enthousiastelingen en spannende races waren de ingrediënten van een meer dan geslaagd evenement. De afwisseling van de moderne Porsche racewagens op de piste, met historische bolides als de Porsche 962 of Porsche 911 GT1 uit Le Mans, en de deelnemers aan de diverse stages en experiences, werkte enorm goed. Circuit Park Zandvoort ademde twee dagen lang enkel en alleen Porsche uit. De sportieve component bestond uit de 5de en 6de manche van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, die weer samen raceten met de Porsche Carrera Cup France. Tevens was er een race van 60 minuten voor diverse modellen van Porsche, de Porsche Zandvoort Trophy. 
 
Race 1: Jouannem en Wauters komen als snelste uit incidentrijke wedstrijd
 
De eerste wedstrijd van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux tijdens de Porsche Racing Days in Zandvoort werd, zoals dat in de vakpers wordt omschreven, een incidentrijke wedstrijd.
 
“Bij de start liep het fout voor ons”, doet Jesse Van Kuijk (GP Elite) het verhaal van de eerste meters. “Ik kwam in aanraking met mijn teamgenoot, Menno Van de Grijspaarde, en jammer genoeg zal hij niet kunnen starten in de tweede race.” Na de safety car kon de race hervatten, maar ook enkele andere deelnemers konden schade niet vermijden. De revelatie van het seizoen, de Duitser Jorn Schmidt-Staade, leek hoog te eindigen, “maar ik ging rond en Jurgen (Van Hover) kon mij niet meer vermijden. Beide dienden we de strijd te staken.”
 
Ook kampioenschapsleider Dylan Derdaele (Belgium Racing) zou na een wedstrijdincident geen punten scoren. De sportieve strijd vooraan verliep na de opgave van Derdaele in het voordeel van de Fransman van Tsunami Racing, Alexandre Jouannem. Hij won voor de tweede maal dit seizoen, voor Yannick Hoogaars (Belgium Racing) en Koen Wauters (DVB RACING), meteen ook de winnaar in de Gentlemen Trophy. “Mijn eerste echt goede resultaat van het seizoen”, glunderde Wauters aan het podium. Met Wauters mochten ook Wim Meulders (Speedlover) en Roger Grouwels (Team RaceArt) mee het podium op.
 
Race 2: we nemen dezelfde namen en beginnen opnieuw
 
Alexandre Jouannem en Dylan Derdaele waren het beste weg bij de start, maar de Limburger Derdaele diende al snel aan een inhaalrace te beginnen na een drive through voor een jump start. Derdaele werd nog zevende en houdt zo de eerste plaats in het kampioenschap.
 
Vooraan kon Jouannem zijn zege veilig stellen: “Wat een mooi weekend, dat zo slecht begon na mijn eerste kwalificatiesessie. Ik ben terug in de running voor de titel en ga me geven tot aan de laatste race eind oktober. Een punt achterstand op de leider, dat is werkelijk schitterend om de tweede helft van het seizoen te beginnen.”
 
Achter de Fransman was de strijd voor de ereplaatsen intens. Yannick Hoogaars verloor zijn race na een klein foutje en daarvan konden Koen Wauters, Romain Degeer en Roger Grouwels profiteren om naar de plekken achter de winnaar te rijden. Opvallend daarbij was de inhaalrace van de 17-jarige Degeer, die van op de laatste plek naar de derde plaats in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux reed. “Ik ben echt gelukkig, ik heb een foutloze race gereden, en doe ook een goede zaak in de stand van het kampioenschap.” Wauters, Degeer en Grouwels vormden ook het podium in de Gentlemen klasse. Grouwels, stilaan Mister Regularity met zijn constante optredens, is nu gedeeld tweede in de tussenstand en dat op één punt van Derdaele.

Een mooi resultaat was er ook voor Jesse Van Kuijk (GP Elite). Na zijn crash ’s ochtends werd de rookie vierde in zijn klasse, een veelbelovend resultaat voor de rest van het seizoen. Pierre Piron sloot de top 5 af.
 
De Porsche GT3 Cup Challenge Benelux is halverwege het seizoen en bovenaan is Derdaele dus ‘half season champion’. Roger Grouwels voert het gentlemen klassement aan, voor Schmidt-Staade en Van Hover, die veel pech had dit weekend. De strijd is echter verre van gestreden en in het najaar staan nog drie zeer mooie meetings op het menu, met in volgorde Le Mans/Bugatti, Zandvoort en Paul Ricard. Afspraak dan en bij deze een schitterende zomer voor alle Porsche liefhebbers.
 
In de Porsche Zandvoort Trophy zegevierde Noël-Pignon in zijn 911 GT3 Cup, voor Cengiz Oguzhan en Bob Wilwert.

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux Press
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op maandag 27 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Porsche Days NL.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons