van der Horst

Porsche zoekt heil in Bitcoin-technologie (+ Video)

Porsche Panamera Turbo Sport Turismo
Porsche Panamera Turbo Sport Turismo
Bitcoin en andere cryptovaluto zijn tegenwoordig niet meer uit het nieuws weg te slaan en ook Porsche kijkt naar de onderliggende technologie van deze digitale munten, genaamd blockchain. De constructeur uit Zuffenhausen werkt namelijk aan het introduceren van de blockchaintechnologie in toekomstige modellen. Porsche bundelt hiervoor de krachten met technologie-specialist XIAN uit Berlijn. De twee firma's gaan uitzoeken hoe ze de blockchain-applicaties kunnen gaan toepassen in de bolides van Porsche.
Porsche Mission E
Porsche Mission E
Even in slechts enkele woorden recapituleren: de blockchain is een soort van logboek waar gebeurtenissen in kunnen worden bijgehouden, handig voor banktransacties dus, die moeten te volgen zijn van bron tot einde. De technologie is echter ook toepasbaar op andere gebieden, want gezien alle transacties worden bijgehouden, is sjoemelen met gegevens bijna niet mogelijk. Wanneer alle administratieve handelingen zoals onder meer registratie van het voertuig en onderhoudsbeurten via de blockchain geregistreerd zouden worden, dan kan de technologie als een soort beveiligd digitaal pakket van bezitter op bezitter overgaan en behoort frauderen volgens de Duitse fabrikant verleden tijd.

Porsche 911 Carrera
Porsche 911 Carrera
Blockchain kan tevens worden gebruikt voor tal van andere toepassingen. Volgens Porsche heeft het ook zijn voordelen bij het openen en sluiten van een wagen met een applicatie, en voor het verlenen van tijdelijke toegang voor bijvoorbeeld een garagist of een parkeerdienst. Ook het autonoom rijden zou tot de mogelijkheden behoren bij gebruik van deze technologie. De samenwerking tussen Porsche en XIAN bevindt zich nog in de beginfase, dus het is nog even afwachten wat de gigant uit Zuffenhausen precies van plan is met de blockchain-technologie. Meer details over de precieze plannen en mogelijkheden worden toegelicht in onderstaande video.


 


Foto's: Porsche AG



Dit artikel werd gepubliceerd door Michel Helders in Varia op woensdag 28 februari 2018.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons