van der Horst

Portimao: Dominante zege voor HTP motorsport

Start BSS Main Race Portimao
Start BSS Main Race Portimao
Maxi Buhk en Maxi Götz hebben in Portugal op dominante wijze de Main Race van de Blancpain Sprint Series op hun naam geschreven. Götz vergroot daarmee meteen ook zijn voorsprong in het kampioenschap op de Grasser Racing Team Lamborghini van Jeroen Bleekemolen en Hari Proczyk, die vandaag de pole positie niet kon verzilveren en 'maar' derde werd. Laurens Vanthoor werd in extremis nog tweede met een controversieel inhaalmanoeuvre op Bleekemolen, het incident wordt onderzocht door de wedstrijdleiding.
  • Skylimit Events
HTP Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
HTP Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
Hoewel Hari Proczyk een goede start nam en de leiding kon vasthouden, voelde de Oostenrijker al vlug de hete adem van kampioenschapsleider Maxi Götz in zijn nek. In de derde ronde was de leiderswissel dan ook een feit, vooraleer enkele ogenblikken later de safety car zijn opwachting maakte na een incident tussen de Fortec Mercedes van Armaan Ebrahim en de WRT Audi #4 van Vincent Abril. Bij de herstart ging Götz meteen verder op zijn elan om op nieuwe banden een voorsprong uit te bouwen van bijna 15 seconden, vooraleer het stuur over te dragen aan Maxi Buhk. De Duitser die de race op de Slovakia Ring nog moest missen wegens licentieproblemen, controleerde de voorsprong en reed zonder enige bedreiging naar een makkelijke overwinning.
 
Grasser Racing - Lamborghini Gallardo FL2 #28
Grasser Racing - Lamborghini Gallardo FL2 #28
Bleekemolen kon met de GRT Lamborghini dus geen vuist maken tegen de HTP Mercedes en kon enkel het verschil constant houden. Daarachter was het echter Laurens Vanthoor die sneller onderweg was dan beide leiders in de WRT Audi #1. Nochtans was zijn teamgenoot Cesar Ramos in de beginfase in aanraking gekomen met de zusterwagen van Enzo Ide (#2), waardoor de #1 terugviel naar P8, en de #2 zelfs tot de staart van het veld in P16. Vanthoor kwam in de voorlaatste ronde onder de achtervleugel van Bleekemolen te zitten en haalde hem met een ietwat controversieel manoeuvre in. Vanthoor ging wijd in de voorafgaande bocht waarbij hij met vier wielen de witte lijn overschreed, om vervolgens de Nederlander uit te remmen bij het aansnijden van de hairpin.
 
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra #1
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra #1
"Ik verloor downforce achter Bleekemolen en had wat overstuur, ik ging wat van het gas maar ging nog steeds wijd bij het uitkomen van de bocht,” zei Vanthoor achteraf. “Ik heb er niets mee gewonnen, zelfs als ik niet dezelfde snelheid had, dan nog had ik hem daar ingehaald.” Een geïrriteerde Bleekemolen zag het dan weer anders: “Ik haat dit soort circuits, omdat het steeds gaat over de track limits. Ze geven ons al heel het weekend waarschuwingen en wanneer het er uiteindelijk om gaat gaat Laurens twee keer wijd. Dat is geen eerlijke manier om in te halen, ik respecteerde altijd de limieten.” 
 
De derde plaats voor Bleekemolen en Proczyk betekent dat ze hun achterstand in het kampioenschap zien oplopen van 16 naar 26 punten, en dat met nog twee weekends voor de boeg. 
 
Bhaitech - McLaren MP4-12C GT3
Bhaitech - McLaren MP4-12C GT3
Stéphane Ortelli en Fabien Hamprecht reden een dijk van een inhaalrace na als zeventiende te zijn gestart, ze slaagden er in om nipt de G-Drive Racing Lamborghini voor te blijven die vijfde werd. Nochtans was het Tomas Enge die zaterdag ochtend de wagen op pole parkeerde. Na het incident in de openingsfase bracht René Rast de WRT Audi #2 die hij met Enzo Ide deelt nog terug naar de zesde plek, door in de laatste ronden beide Phoenix Audi’s te verschalken. Alex Zanardi reed een degelijke race en reed na de pitstops even in vijfde stelling rond vooraleer terug te vallen naar P9. Beide Bhaitech McLarens toonden dit weekend voor het eerst potentieel, maar dat werd enkel beloond met één luttel puntje voor de tiende plaats.

--- Uitslag Blancpain Sprint Series Main Race Portimao (pdf) ---

Foto: SRO/Decancq



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Sprint op zondag 7 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Algarve.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons