van der Horst

Portimão: 'Debutant' Nicki Thiim domineert de debatten

Nicki Thiim - Liqui Moly Team Engstler
Nicki Thiim - Liqui Moly Team Engstler
Nicki Thiim mag dan al debuteren in de TCR International Series, de jonge Deen wist in Portimão niettemin meteen zijn stempel op het gebeuren te drukken. Na reeds makkelijk de beide vrije oefenritten te hebben gedomineerd, deed de zoon van Kurt Thiim zijn stunt in de eigenlijke kwalificatie nog eens over. Aan het stuur van de Liqui Moly Team Engstler Audi TT toonde hij zich zowel in Q1 als Q2 de snelste van het TCR-veld. Naaste achtervolgers, Team Craft-Bamboo Lukoil-rijders Jordi Gené en Pepe Oriola (SEAT Leon), keken tegen een kloof van liefst zeven en acht tienden aan. De zwaardere WestCoast Honda's hadden het zoals verwacht moeilijk; Gianni Morbidelli strandde op een zesde startplaats op meer dan een seconde, teammaat Kevin Gleason van zijn kant had het geluk op P10 te belanden, wat hem de pole voor race 2 opleverde.
Nicki Thiim stond in Q1 al na drie ronden bovenaan de tabel en hield die positie vast tot het vallen van de vlag. De Deen ging 0.681" sneller dan Pepe Oriola die zelf amper 5/1000sten beter deed dan Craft-Bamboo-teamgenoot Jordi Gené. Sergey Afanasyev, ook al voor Craft-Bamboo rijdend, lukte de vierde tijd voor de debuterende Kelvin Van der Linde. Een verrassing toch wel aangezien de jonge Zuid-Afrikaan tijdens de beide vrije oefenritten nauwelijks had gereden als gevolg van technische problemen aan diens Team Engstler Audi TT. Alle protagonisten haalden overigens de Q2-cut, in tegenstelling tot  o.m. Oscar Nogues, minder gelukkig dan vorige week in Valencia.
 
In Q2 ging Thiim door op zijn elan. Vroeg in de sessie lukte hij een 1:53.863, een chrono die niemand ook nog maar zou benaderen. Uiteindelijk postte Jordi Gené de tweede snelste tijd in 1:54.621 en was hiermee teamgenoot Pepe Oriola te vlug af. Laatstgenoemde krijgt morgen in race 1 Lorenzo Veglia als buurman op de tweede startrij, die rijdt eveneens voor het Team Engstler, zij het met een SEAT Leon. Met P5 bevestigde de debuterende Kelvin Van der Linde zijn Q1-resultaat; P1, P4 en P5: het team van 'der Franz' slaat een goed figuur in de Algarve dit weekend. Kampioenschapsleider Stefano Comini van zijn kant kwam niet verder dan een zevende startplaats, één plaats achter zijn naaste rivaal in de puntenstand, Honda Civic-vertegenwoordiger Gianni Morbidelli.

Uitslag Q2:

1 Nicki Thiim (DEN) Audi TT  Liqui Moly Team Engstler in 1:53.863
2 Jordi Gené (ESP) Seat Leon Team Craft-Bamboo LUKOIL + 0.757
3  Pepe Oriola (ESP) Seat Leon  Team Craft-Bamboo LUKOIL +0.836
4  Lorenzo Veglia (ITA) Seat Leon Liqui Moly Team Engstler +0.923
5  Kelvin Van Der Linde (RSA) Audi TT2 Liqui Moly Team Engstler +0.978
6  Gianni Morbidelli (ITA) Honda Civic TCR  West Coast Racing +1.082
7  Stefano Comini (SUI) Seat Leon  Target Competition +1.106
8  Sergey Afanasyev (RUS) Seat Leon  Team Craft-Bamboo LUKOIL +1.217
9 Michel Nykaer (DEN) Seat Leon  Target Competition +1.414
10  Kevin Gleason (USA) Honda Civic TCR  West Coast Racing +1.506


 Foto: TCR Intl.Series

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR International Series op zaterdag 9 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Portimão.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons