van der Horst

Portimao: Q1 Trackracing start splijtend in de eerste manche van de GT Cup Europe

Stienes Longin/Nicolas Saelens - Q1 Track Racing
Stienes Longin/Nicolas Saelens - Q1 Track Racing
Het Limburgse Q1 Trackracing is de afgelopen seizoenen uitgegroeid tot één van de vaste waarden op het nationale en internationale autosportfront, zeker in de Lage Landen, maar ook op de Europese autosportscène. Het team heeft uiteraard een rechtstreekse link met Porsche en het is ook dat Duitse merk dat de rode draad van het programma 2024 vormt, met als hoofdmoot de Porsche Carrera Cup Benelux en de GT Cup Open Europe. In die Europese serie stond afgelopen weekend de eerste meeting op het programma en de oogst voor Q1 Trackracing was indrukwekkend, met één algemene zege, één zege in de AM-klasse en nog drie bijkomende podiumplaatsen en de leidersplaats in alle puntenstanden.
Portimao was de plaats van afspraak voor de seizoensopener van de GT Cup Europe. De competitie met voornamelijk Porsche 911 GT3 Cup en Ferrari 488 Challenge is door de jaren heen mooi gegroeid en in Portugal gaven meer dan twintig teams afspraak voor de eerste races van het seizoen, twee wedstrijden van 50 minuten met verplichte pittstop. Q1 Trackracing is hofleverancier van de internationale competitie met niet minder dan vier Porsche 992 GT3 Cup!

Nicolas Vandierendonck/Bogdan Duma - Q1 Trackracing
Nicolas Vandierendonck/Bogdan Duma - Q1 Trackracing
De eerste race op zaterdag was meteen goed voor enkele zeer mooie ereplaatsen voor Q1 Trackracing. Het nieuwe duo Stienes Longin en Nicolas Saelens diende na een incident in de openingsfase van de race jammer genoeg op te geven, maar hun teamgenoten hielden de eer van het team hoog. Xander Przybylak en Lars Zaenen reden naar een mooie derde plaats in de Pro/Am-categorie en een vierde stek algemeen, terwijl teammanager Nicolas Vandierendonck en Bogdan Duma, tweede werden in de Am-categorie, één plaats beter dan Laurent Vandervelde en Nathan Brauns.

Het resultaat was hoopgevend, met ereplaatsen, maar we hadden na afloop van de race het gevoel dat er voor Q1 Trackracing meer inzat”, aldus Nicolas Vandierendonck. “Daarom zijn we meteen hard aan het werk gegaan om de tweede race van het weekend technisch en strategisch optimaal voor te bereiden, een aanpak die zijn vruchten zou afwerpen. Jammer genoeg, kenden Bogdan en ikzelf een technisch probleem tijdens die tweede race, maar goed dat is nu eenmaal autosport.” 

Dubbele zege
Xander Przybylak/Lars Zaenen - Q1 Trackracing
Xander Przybylak/Lars Zaenen - Q1 Trackracing
Op zondag mocht de champagne dus ontkurkt worden, met een schitterende algemene zege van Stienes Longin en Nicolas Saelens, die zo revanche namen op hun pech van zaterdag en uit Portugal vertrekken als derde in het kampioenschap, op drie punten van de leiders in de puntenstand. Die leiders, dat zijn ex-aequo met een ander duo, Xander Przybylak en Lars Zaenen, die opnieuw vierde algemeen werden en bewezen dat regelmaat ook erg belangrijk zal zijn dit seizoen in de GT Cup Europe.

In de Am-categorie was de zege ook voor Q1 Trackracing, met de regerende kampioen Laurent Vandervelde en zijn kersverse teamgenoot Nathan Brauns. Zij klommen zo meteen ook naar de eerste plaats in de tussenstand van het Am-kampioenschap.

Als kers op de taart is Q1 Trackracing ook meteen leider in het teamkampioenschap, wat het Portugese weekend helemaal afmaakte! “Inderdaad, wat een weekend”, was Nicolas Vandierendonck positief, ondanks zijn eigen pech in de tweede race. “Met dank aan alle medewerkers, partners en rijders, voor dit schitterende weekend!

De volgende afspraak is meteen een dubbel weekend, met op 10 en 11 mei, de opener van de Porsche Carrera Cup Benelux in Spa waarin Q1 Trackracing drie Porsche 992 GT3 Cup inzet, met name voor Dirk Schouten, Niels Langeveld en Valters Zviedris. Op 11 en 12 mei is er dan weer de tweede manche van de GT Cup Europe in Hockenheim met dezelfde effectieven als in Portimao.

Persbericht Q1 Trackracing
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in International GT Open op donderdag 2 mei 2024.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons