van der Horst

Portimao: Toyota wint - Podiums voor WRT, Vanthoor en Bovy

Podium FIA WEC 6 Hours of Portimao 2023
Podium FIA WEC 6 Hours of Portimao 2023
De 6 Uren van Portimao werden niet onverwacht een prooi voor Toyota. De #8 van Sébastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa reed naar een al bij al makkelijke zege nadat de zusterwagen #7 tijdens het tweede wedstrijduur werd teruggeslagen. Ferrari pakte met de #50 (Fuoco, Molina, Nielsen) de tweede plaats, zij het met een ronde achterstand. De Porsche #6 van Laurens Vanthoor, Kévin Estre en André Lotterer werd knap derde.
Ferrari 499P
Ferrari 499P
Jacques Villeneuve kon in de Vanwall geen potten breken maar een brand rechtsvoor aan de remschijf triggerde wel een tussenkomst van de safety car, de enige van de race. Op een goed uur van de finish moest de auto van de Canadese ex-wereldkampioen dus getakeld worden, gelukje voor Toyota was dat Buemi net op dat moment de Ferrari 499P van Fuoco op een ronde had gezet. Al blijft het twijfelachtig dat indien de Italiaanse auto had kunnen aansluiten ze alsnog voor de zege hadden kunnen strijden. In de eindfase werd op de zusterauto immers duidelijk dat de remmen op de Ferrari het zwaar te verduren hadden, de #51 eindigde na remproblemen pas als zesde.

Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Lotterer kreeg in de eindfase een waarschuwing over de hoeveelheid brandstof in de #6, bij Porsche berekende men correct dat men een snelle tankbeurt kon maken en de Cadillac #2 (Bamber, Lynn, Westbrook) kon voorblijven. Nipt geen podium dus voor de Amerikaanse constructeur. Winnaar Toyota had slechts één auto in de voorste gelederen, de #7 moest na net geen anderhalf uur voor een reparatie naar de pits. De FIA kreeg bepaalde verplichte data niet meer binnen van de Japanse bolide, het euvel kostte de GR010 Hybrid zeven ronden. Zij finishten uiteindelijk als negende.

Delétraz, Kubica en Andrade werden derde voor WRT
Delétraz, Kubica en Andrade werden derde voor WRT
In LMP2 en GTE was er geen safety car nodig om het spannend te houden, al hielp deze wel. United Autosports trok na een strijd van zes uur aan het langste eind, met de #23 (Van der Garde, Pierson, Jarvis) voor de #22 (Hanson, Hanley, Lubin). Louis Delétraz kwam in de WRT #41 vijf seconden tekort en eindigde met teamgenoten Rui Andrade en Robert Kubica als derde, de zusterwagen #31 (Frijns, Gelael, Habsburg) finishte als zevende.


Podium voor de Iron Dames Gatting, Frey, Bovy
Podium voor de Iron Dames Gatting, Frey, Bovy
In GTE moest Nicky Catsburg (Corvette #33) tijdens de laatste tien minuten van de race nog heel hard werken om een sterk oprukkende Alessio Rovera (Ferrari #83) achter zich te houden. Het verschil op de meet bedroeg slechts twee tienden van een seconde, en dat na zes uur koersen. Op net geen halve minuut sleepten de Iron Dames Sarah Bovy, Rahel Frey en Michelle Gatting (Porsche #85) een mooie podiumplek in de wacht. Teamgenoot Alessio Picariello in de Iron Lynx Porsche #60 werd samen met teamgenoten Schiavoni en Cressoni twaalfde in de GTE-klasse.

--- Uitslag FIA WEC 6H Portimao 2023 ---

Foto's: Georges De Coster & Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op zondag 16 april 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Portimão.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons