van der Horst

Portland: Alles wat u moet weten in aanloop naar de E-Prix

2023 Jakarta E-Prix 2
2023 Jakarta E-Prix 2
Met nog vijf wedstrijden op de kalender trekt de Formule E terug de Grote Plas over, richting de Verenigde Staten. Alleen is het ditmaal niet New York dat zal fungeren als gastheer. Integendeel, want men trekt richting Portland, gelegen aan de Westkust en zelfs dicht bij de Canadese grens. Al heeft die locatie wel gevolgen voor de Europese kijkers die de race willen volgen.
Start 2021 Formula E New York E-Prix 1
Start 2021 Formula E New York E-Prix 1
Geen New York meer voorlopig. De Red Hook Terminal wilt namelijk zijn site uitbreiden, waardoor de race met de befaamde achtergrond van de Big Apple organiseren onmogelijk was. Gezien de Formule E allesbehalve uit Amerika weg wil, maar geen volwaardig stratencircuit vond, is men uitgekomen op Portland International Raceway. Voor het grote publiek misschien een onbekend circuit, maar voor IndyCar-fans is dit bekend terrein. Sinds 2018 organiseert het circuit na een lange hiatus terug races voor het Amerikaans kampioenschap, waarbij voormalig F1-piloot Takuma Sato de eerste winnaar was. Het circuit bestaat vooral uit lange rechte stukken en dus kunnen we ons misschien aan een herhaling van São Paulo verwachten. Vooral de start/finish is zeer breed en met een stevige chicane om te beginnen is dat al een eerste goed inhaalpunt.

Pascal Wehrlein
Pascal Wehrlein
Het kampioenschap komt wel in een laatste rechte lijn en er zijn drie heren die zich voorlopig konden afscheiden van de rest: Pascal Wehrlein (Porsche), Jake Dennis (Avalanche Andretti) en Nick Cassidy (Envision Racing). Alle drie hebben ze de nodige hoogtes en laagtes gekend dit seizoen en met nog vijf races te gaan kan alles nog helemaal omgegooid worden. Langs Belgische zijde blijft het wachten op die eerste overwinning van Stoffel Vandoorne bij DS Penske. Iedereen hoopt dat hij toch minstens één keer op het podium zal eindigen, maar vooralsnog waren São Paulo en de eerste race in Berlijn zijn beste kansen. Kan hij eindelijk zijn demonen afschudden en die verdiende overwinning pakken in Portland?

Wie dit alles wil meemaken heeft hopelijk niet veel gepland deze zondag. Aangezien de race plaatsvindt aan de Westkust, betekent dit ook een serieus tijdsverschil met België. Zo is de eerste vrije training zaterdagnacht om 2 uur, terwijl de tweede zaterdagavond om 19:30 uur wordt afgehaspeld. De kwalificaties beginnen dan weer om 21:40 uur, terwijl de race start om 2 uur in de nacht. Zoals steeds kan je wel de vrije trainingen (her)bekijken op de kanalen van het kampioenschap. Voor de kwalificaties kan u voor het eerst niet terecht bij RTBF Auvio. Bij het schrijven van dit artikel stond er namelijk geen enkele vermelding op hun programmatie. Alleen Eurosport Player zendt deze live uit vanaf 21:30 uur. Ook de race staat niet op de TV-gids van de Waalse zender, al zouden ze wel uitzenden volgens de website van de Formule E. Eurosport is erbij vanaf 1:50 uur.
 
SessieDagTijdstip
Vrije Trainingen 1zaterdag02:00 - 02:30
Vrije Trainingen 2zaterdag19:30 - 20:00
Kwalificatieszaterdag21:40 - 22:55
Portland e-Prixzondag02:03 - 03:00

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op woensdag 21 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Portland.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons