van der Horst

Portugal: Ogier pakt de leiding

Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Na de eerste lus van drie KP’s op dag 3 van de Rally van Portugal heeft Volkswagen rijder Sebastien Ogier opnieuw de leiding overgenomen. Dat de Franse regerende wereldkampioen vandaag een aanval zou plaatsen was reeds door leider Hirvonen voorspeld. Voorts ging de revelatie van deze rally, de Est Ott Tanak met zijn Ford Fiesta van de baan en meteen verloor hij alle kansen op een stunt van formaat.
  • Powercars
Vandaag mocht de Fin Hirvonen als leider van start met een voorsprong van 3,7 seconden op zijn merkgenoot Tanak en 6,5 tellen op Sebastien Ogier. Ostberg stond in zijn Citroën vierde op 25,6 sec. van de leider, maar met amper 1/10 sec. voor op de Hyundai van Sordo en 16 tellen op de tweede Hyundai van Thierry Neuville.

Ogier won meteen de eerste KP van Santa Clara over 19 km, maar het verschil met Hirvonen, Tanak en Ostberg was te verwaarlozen. Sordo verloor wat extra seconden tegenover Ostberg en ook Neuville moest zes seconden toegeven tegenover ploegmaat Sordo.
Tijdens de volgende KP van Santana Da Serra over 32 km sloeg de regerende wereldkampioen ongenadig toe. Hij won zijn tweede KP op rij, maar ditmaal was het verschil met Hirvonen 8,7 sec., terwijl Ostberg en Tanak respectievelijk 12,6 en 12,9 seconden aan de broek kregen. Ditmaal was Mikkelsen de snelste Hyundai-rijder op een knappe vijfde plaats en 6,9 sec. trager dan Ogier. De Fransman pakte zodoende ook de leiding over met 2,4 sec. op Hirvonen en 11 op Tanak. Ondertussen toog de Pool Kubica reeds voor de tweede maal richting opgavepark. Na zijn buiteling van gisteren moest hij nu de arena verlaten met technische averij.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
De laatste proef van de eerste lus in Malhao over 22,15 km. was voor Latvala die via rally 2 opnieuw van start ging na zijn zware buiteling van gisteren. Ogier realiseerde de tweede chrono ex aequo met Hirvonen die een normtijd kreeg omdat die gehinderd werd. Tanak verdween van de radar nadat hij van de baan donderde en de wagen van de Est blokkeerde de piste, met Hirvonen als voornaamste slachtoffer. Hij kreeg dezelfde tijd als deze van Ogier, terwijl de rest van de deelnemers die geen rol van betekenis spelen in de ontknoping vooraan allen een identieke chrono meekregen. Door de sortie van Tanak die aan een schitterende rally bezig was, schuiven de Hyundai’s van Sordo en Neuville een plaats op richting vierde en vijfde stek.  

Foto's: Willy Weyens & RIP

 



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zaterdag 5 april 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally de Portugal.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons