van der Horst

Portugal: Nabeschouwing van Nicolas Gilsoul

Voor de vijfde keer sinds het begin van dit spannende seizoen 2019 konden Thierry en ik een podiumplaats verzilveren. We moeten toegeven dat we, op het moment dat we het contact van onze Hyundai i20 Coupé WRC aflegden na de finish van de Power Stage, toch een apart gevoel hadden. Net zoals mezelf, is ook Thierry een ‘vechter’, een winnaar… Echter ben je, als je als tweede eindigt… de beste verliezer! Maar we kunnen zeggen dat deze zilveren medaille op een goed moment komt en een uitstekend resultaat is. Ik verklaar me nader.
We moesten allereerst de Chili-crash verteren. Zelfs al zijn Thierry en ik heel goed voorbereid en getraind, toch vragen we onszelf, ergens in het achterhoofd, altijd af, als alles na zo’n hachelijk avontuur nog steeds zal werken zoals voordien. Zullen alle automatismen nog aanwezig zijn? Zelfs al waren we niet best van start gegaan in KP1, éénmaal de afstellingen waren verfijnd, was de osmose compleet. Het bewijs hiervan is te zien aan de vijf scratches die we dit weekend op onze naam schreven en eveneens het verschil van maar 16 seconden met de eerste plaats. We waren dus vlug gerustgesteld.

Zoals Ott Tänak verklaarde, was deze editie van de Rally van Portugal een zeer moeilijke wedstrijd. Deze rally toonde nog maar eens aan hoe ongelooflijk hoog het ritme dit seizoen wel ligt, wat betekend dat ieder klein foutje heel duur kan uitvallen. Het was daarenboven, gedurende het ganse weekend ook nog eens heel erg warm in onze auto’s. Nog maar eens konden Thierry en ik ten volle onze ervaring benutten om het verschil te maken. Dit Portugese parkoers was zeer brekend, vooral tijdens de tweede passage van de proeven die we reeds goed kennen. Maar goed, we hebben de indruk dat we de proeven goed beheersen… In de delicate stukken van de proeven was het impressionant om vast te stellen hoe goed Thierry in staat is om het terrein te ‘lezen’, en dat terwijl hij een zeer hoog ritme kon aanhouden in alle mogelijke omstandigheden. Hierdoor konden we in feite het ritme aanhouden over de ganse lengte van iedere proef. We hebben wel het gevoel dat Tänak nog over een zekere veiligheidsmarge beschikt, waardoor hij bij een aanval van ons onmiddellijk kan antwoorden. Maar ook hij is niet vrij van fouten, en hij kon nooit genieten van een comfortabele voorsprong…

Na deze uitdagende Portugese episode, zullen we in enkele dagen moeten recupereren want de Rally van Sardinië volgt deze rally snel op. Ook daar zal de warmte een zeer belangrijke rol spelen, en heeft het parkoers heel wat gelijkenissen aan dat van Portugal.  Het is een proef die Thierry en ik heel graag rijden, en waar we vorig jaar de overwinning op ons palmares schreven. We staan dus superscherp en zijn meer dan ooit klaar om vol voor de overwinning te gaan. Dit kampioenschap van 2019 zal onbeslist blijven tot op het einde, dus hebben we geen andere keus dan alles te pakken wat te pakken valt!

Nog maar eens wil ik jullie graag bedanken voor alle steun voor, tijdens en na de Rally van Portugal. Met zo’n steun kunnen we de mooiste dingen realiseren en tenslotte deden we een prima zaak in het kampioenschap. Tot zeer binnenkort!

Persbericht Nicolas Gilsoul



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rally Championship op donderdag 6 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons