van der Horst

Portugal: Home-run voor Rovanperä

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä heeft met groots vertoon de Rally van Portugal op zijn naam gezet. Dat is de vijfde manche van het WRC. Hyundai komt er als merk wel het beste uit met Dani Sordo op twee en Esapekka Lappi op drie.
De overwinning voor Kalle Rovanperä kwam zondag nooit meer in gevaar. De Fin maakte de kloof op zaterdagochtend en liet niemand meer in zijn buurt daarna. Hij pakte ook nog eens de Power Stage en zet zich daarmee ruim op kop van de WK-tussenstand.

Dani Sordo (Hyundai) flitste zelden maar zet zich op regelmaat opnieuw dik binnen de punten. De Spanjaard eindigde tweede op 55 seconden van de Finse triomfator. Esapekkka Lappi (Hyundai) pakte een mooie derde stek, weliswaar op bijna anderhalve minuut van de winnaar.

Ott Tänak (Ford) had op zondag wel nog zin in meer, maar zijn Ford Puma net iets minder. Hybrideproblemen brachten de Est niet dichter bij het podium, integendeel. Tänak eindigde vierde op ruim twee minuten. 

Ook Thierry Neuville (Hyundai) kende een baaldag met mechanische problemen, maar de Belg bracht de Hyundai wel thuis op de vijfde stek, op acht minuten van de winnaar.

Door de vele opgaves zien we de top drie van WRC2 in de top acht. Gus Greensmith pakte de zege, maar hij had wel maar 1 seconde bonus op Oliver Solberg . De Zweed kreeg een minuut straftijd aangesmeerd nadat hij zaterdagavond de show verkocht in Lousada. Bijzonder zuur. Andreas Mikkelsen werd nog derde in WRC2 nadat een vroege lekke band hem uit de strijd om winst knokte.

Kalle Rovanperä trekt dus straks als WK-leider naar Sardinië. De zesde manche vindt al plaats binnen twee weken.

Foto: Toyota Gazoo Racing
 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 14 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons