van der Horst

Portugal: Katsuta leidt, Neuville verbluffend

Takamoto Katsuta - Toyota Yaris Rally1
Takamoto Katsuta - Toyota Yaris Rally1
Takamoto Katsuta is vrijdagmiddag de verrassende leider van de Rally van Portugal. Dat is de vijfde manche van het WRC. Thierry Neuville verloor amper tijd en zit nog vol in de strijd voor de koppositie.
Thierry Neuville (Hyundai) moest als WK-leider de weg openen. De Belg vertrok op kop na zijn ritwinst donderdagavond en behield verbazend genoeg nog even de leiding, terwijl de Belg toch moest vegen. Neuville deed het een beetje zoals Kalle Rovanperä (Toyota) het de voorbije jaren deed, namelijk zo weinig mogelijk tijd verliezen in die ochtendlus. En de Belg deed dat wonderwel, meer zelfs. Hij ging nog aan de haal met een verbluffende snelste tijd op de slotproef van de ochtend. Hij wipte daarmee van plaats vijf naar plaats twee. De Belg gokte op zacht rubber, en zijn keuze viel ontzettend goed uit.

Neuville moest 's morgens wel de koppositie afgeven aan Takamoto Katsuta (Toyota) die de dag begon met de snelste tijd en de leiding behield tot de middag. De Japanner heeft een voorsprong van 2.9 seconden op Neuville.

De verschillen blijven echter miniem. Rovanperä is derde op amper vier tiende van de Belg. Ott Tänak (Hyundai), die ontzettend misnoegd was na de ochtend, is vierde op 4.1 seconden van de leider. Ook Sébastien Ogier (Toyota) blijft in de strijd. De Fransman had problemen met de intercom maar het verschil met zijn Japanse teamgenoot bedraagt amper 7.5 seconden. Dani Sordo (Hyundai), ook auteur van een besttijd, zit nog binnen de tien seconden, als zesde. De Spanjaard had wat zorgen met het hybridesysteem.

Adrien Fourmaux (Ford) doet het opnieuw op regelmaat en is zevende op een kwartminuut. Elfyn Evans (Toyota) is niet in goede doen en is pas achtste op 17.5 seconden, al blijft alles uiteraard speelbaar.

Grégoire Munster (Ford) is negende op anderhalve minuut. 

Deze middag wordt de lus van vier proeven nog eens opnieuw gereden. Morgen wacht opnieuw een slopende dag met onder meer de beruchte proef van Amarante. De rally eindigt zondag met de Power Stage in Fafe.

In WRC2 leidt Oliver Solberg de dans. Hij zit in een mooi gevecht verwikkeld met onder meer Yohan Rossel en Gus Greensmith.

Foto: Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 10 mei 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons