van der Horst

Portugal: Neuville haalt uit en zoekt zelfs zege

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville was de man van de middaglus in de rally van Portugal, manche zeven al van het WRC. Niet enkel schoof hij een plaatsje op (door het wegvallen van Jari-Matti Latvala) maar hij komt ook op nog geen tien seconden van de zege. Sébastien Ogier, de WK-leider, steekt nog altijd achter hem.
  • Powerkit.shop
Verlost van dat extra reservewiel begon Thierry Neuville (Hyundai i20) te vliegen. De Belg opende al goed met een derde tijd en ging dan twee keer, net als gisteren, aan de haal met de slotproeven. Hij kwam zelfs 18 tellen dichter dan de Est Tänak (Toyota Yaris).

Tänak liet zich blijkbaar weer onder druk zetten en ging rond op de laatste proef van de dag, die slopende kp van Amarante. Hij kende ook wat schade waardoor er veel tijd verloren ging. Zijn dichtste achtervolger is nu Kris Meeke (Toyota Yaris) op 4.3 seconden. Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris) had aan kop moeten staan maar moest opgeven met mechanische problemen. Jammer, voor een herboren Latvala.

Kris Meeke - Toyota Yaris WRC
Kris Meeke - Toyota Yaris WRC
Neuville schuift dus een plaatsje op, maar vooral, hij komt op 9.2 seconden van de koppositie. Ander goed nieuws is dat hij inmiddels een kloof heeft van bij 12 seconden op WK-leider Sébastien Ogier (Citroën C3). Esapekka Lappi  (Citroën C3) is inmiddels vijfde, op anderhalve minuut. Zonder zijn lekke band vrijdag had hij zelfs een rol kunnen spelen in de strijd om het podium en op die manier zijn teamgenoot kunnen helpen. Hij gaat twee Fiesta's vooraf. Die van Teemu Suninen die de lijn van gisteren niet door en Elfyn Evans die terug onder de mensen is na zijn tijdsverlies van gisteren. Gus Greensmith, de derde Fiesta in koers, kan zijn debuut niet positief beëindigen want hij ging van de baan. De Brit toonde wel veel potentieel. Daardoor komt de leider in WRC2, Kalle Rovanperä, binnen de top acht.

De rally is zeker nog niet voorbij met nog vijf proeven te gaan, en als slot een tweede doortocht op Fafe, die ook dient als PowerStage.

Foto: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo Racing WRC

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 1 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons