van der Horst

Portugal: Neuville leidt halfweg WRC-seizoen

Thierry Neuville
Thierry Neuville
Met de Rally van Sardinië zijn we volgende maand halfweg het WRC-seizoen en het is een Belg die als leider naar Alghero trekt. Thierry Neuville mocht al een paar keer proeven van het leiderschap in het WRC, maar dit keer is het toch iets anders. Nooit eerder had de Belg zo'n riante voorsprong.
  • Qvick Motors
Na een moeilijke Rally van Corsica stond Thierry Neuville op 17 punten van de WK-leider, wat meteen de nodige druk met zich meebracht. Nieuw puntenverlies in Argentinië zou de Belg al bijna op een achterstand geplaatst hebben van het equivalent van een overwinning. Maar kijk, twee wedstrijden verder heeft Neuville een achterstand van 17 punten omgebogen in een voorgift van maar liefst 19 punten, het grootste gat tussen de nummers 1 en 2 dit seizoen en dat terwijl de openingsfase van het WRC nu al even achter ons ligt en de karavaan zich opmaakt voor manche zeven van de dertien.

Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Nu is het Sébastien Ogier die zich niet langer puntenverlies kan permitteren. De Fransman maakte een zeldzame fout. Eentje waarvan hij er maar één op een jaar maakt, dus profiteren was de boodschap. M-Sport trok Ogier nog uit de uitslag omdat ze enkele nieuwe onderdelen probeerden. Eén voordeel, de komende rally('s) gaan we de kampioen niet meer horen klagen dat hij de baan moet vegen.

Hoe blij we zijn als Belg, hoe jammer het echter is dat de spanningsboog in het WRC sinds afgelopen weekend opnieuw een stuk minder strak staat. Leken we na Argentinië nog op weg naar een driestrijd, dan moeten we het nu opnieuw stellen met een duel want Ott Tänak zag zijn titelkansen een fikse knauw krijgen door een steen (die op de weg gesmeten werd door Thierry Neuville nota bene). De Est telt nu een achterstand van 47 punten, of bijna twee WK-overwinningen. Enkel een overwinning in Sardinië kan Tänak op korte termijn terug wat in de strijd om de titel brengen.

De kans dat er nog andere namen zich mengen op het voorplan om de titel lijkt na Portugal volledig voorbij. Dani Sordo is vierde op 60 punten, of bijna de helft van Neuville, maar de Spanjaard zien we eventjes niet meer terug (tenzij ze bij Hyundai het geweer van schouder veranderen en Hayden Paddon na zijn crash nu finaal bedanken voor bewezen diensten. Paddon staat wel al ingeschreven in Sardinië).

Esapekka Lappi
Esapekka Lappi
Esapekka Lappi is vijfde, maar toont te weinig regelmaat. De Fin zakte trouwens nog van vier naar vijf omdat hij een chicane ramde in de straten van Porto. Ook Sordo werd daarvoor beboet. (Kun je je natuurlijk de vraag stellen of die obligate stijlfiguren rond een losse bandenstapel uberhaupt wel iets bijbrengen tot deze sport). Achter Lappi is Andreas Mikkelsen de enige die nog de kaap van de 50 punten rondt. De Noor zal zich echter moeten tevreden stellen met een knechtenrol.

Ook Jari-Matti Latvala en Kris Meeke mogen finaal een streep trekken door hun titelambities. De Fin en de Brit doen er goed aan de komende wedstrijden uit te rijden, of het zou wel eens warm kunnen worden onder hun zitje.

Het zal de man helemaal bovenaan worst wezen. Neuville schrijft elk weekend een stukje Belgische sportgeschiedenis bij. Met zijn achtste WK-winst ontdoet hij zich van Bernard Darniche, Sandro Munari, Gilles Panizzi die zijn blijven steken op zeven overwinningen. Voor hem, met 10 overwinningen, staan, en let nu goed op, wijlen Richard Burns en Ari Vatanen. Neuville kan dus straks toetreden tot een select groepje, want als hij nog twee overwinningen scoort staat hij tussen mannen die allemaal ook minstens een keertje wereldkampioen werden, op Mikko Hirvonen en Jari-Matti Latvala na (maar die kwamen enkele keren Sébastien Loeb tegen op hun pad). Met andere woorden, kampioen worden, wordt zo stilaan een must voor de Belg. De titel van Lentekampioen heeft hij weliswaar al op zak.

Foto's: Hyundai Motorsport, RIP en Toyota GazooDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 23 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons