van der Horst

Portugal: Neuville pakt zijn achtste carrièrewinst

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville heeft de Rally van Portugal voor de eerste keer in zijn carrière op zijn naam geschreven. Het is al de tweede seizoenszege en de achtste zege in zijn carrière. De Belg doet, met vier extra punten uit de Power Stage, een uitermate goede zaak in de strijd om de WK-titel met de opgave van Ott Tänak en Sébastien Ogier.
Elfyn Evans - Ford Fiesta WRC
Elfyn Evans - Ford Fiesta WRC
Weinig verrassingen op de slotdag. Neuville (Hyundai i20) hield zijn dichtste belager Elfyn Evans (Ford Fiesta) op een veilige afstand. De Belg nam geen enkel risico en nam zelfs twee reservebanden mee om toch maar zeker de finish te halen. Op de slotproef verdedigde hij een voorsprong van 37 seconden en die volstonden ruimschoots voor Neuville om voor de tweede keer dit seizoen de armen in de lucht te gooien.

Esapekka Lappi
Esapekka Lappi
Evans zelf had nog net iets meer druk op de schouders en dat had veel te maken met Dani Sordo (Hyundai i20) die afgelopen nacht een straf kreeg van tien seconden omdat hij in de straten van Porto een chicane had geramd. Sordo viel zondagochtend terug naar plaats vijf. De Spanjaard ging nog op zoek naar de vierde plaats van Esapekka Lappi (Toyota Yaris). In hun strijd zetten ze ook druk op Teemu Suninen (Ford Fiesta) die op zijn beurt ook op Evans begon te naderen. Maar uiteindelijk redden zowel Evans als Suninen hun podiumplek, respectievelijk als tweede en derde maar wel op ongeveer driek wartminuut van de winnaar. Voor Suninen is het een eerste podiumplaats in zijn nog jonge carrière. Lappi trok nog aan het langste eind in de strijd om de vierde plaats met een ongeloofke tijd op slotproef Fafe.

Citroën pakte met Mads Ostberg en Craig Breen een zesde en een zevende plaats na een moeilijke en vooral ongelukkige wedstrijd. Pontus Tidemand eindigde achtste en eerste in WRC2 in zijn Skoda Fabia R5. De Zweed haalde het daarin voor de Pool Lukasz Pieniazek en Fransman Stéphane Lefebvre.

Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Door de vele uitvallers, waren er ook heel wat gegadigden op extra Power Stage-punten. Zo konden onder meer Sébastien Ogier (Ford Fiesta) en Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris) nog enkele kruimeltjes sprokkelen, maar ze keerden zondagmiddag terug van een kale reis. Het was uiteindelijk Esapekka Lappi die de vijf punten pakte, voor Thierry Neuville, Dani Sordo en Teemu Suninen (Hyundai i20).

In de strijd om de titel wipt Neuville terug over Ogier. Ogier blijft steken op 100 punten terwijl Neuville naar een totaal van 119 punten wipt. Volgende afspraak is die van Sardinië, begin juni.

Foto's: RIPSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 20 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons