van der Horst

Portugal: Ogier boekt zesde en historische zege

Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier heeft de Rally van Portugal op zijn naam geschreven. Dat was de vijfde manche van het WRC. Hij haalde het volwassen van Ott Tänak. Thierry Neuville eindigde derde en doet weerom een goede zaak in de strijd om de titel.
Tijdens de afsluitende Power Stage kwam de zesde overwinning van Sébastien Ogier (Toyota) niet meer in gevaar. De Fransman reed gecontroleerd naar winst, ook al was er druk van een Estse aanvalsgolf. Ott Tänak (Hyundai) kwam uiteindelijk te laat. Voor Ogier is het zijn zesde zege in Portugal. Dat is historisch want het record stond al sinds 1987, toen de Fin Markku Alen zijn vijfde zege boekte. Ogier beende hem bij in 2017, maar neemt nu pas, zeven jaar later, afstand.

Tänak kwam een lekke band zaterdagmiddag nooit meer te boven, al is dat geen excuus want Ogier kampte op de openingsdag met intercomproblemen. De Est vecht zich met een tweede stek wel terug in de strijd om de titel.

Thierry Neuville (Hyundai) had als opener vrijdag geen kans, maar de Belg pakte elk mogelijk puntje mee en verstevigt zijn leidersplaats in de WK-tussenstand. Adrien Fourmaux (Ford) kan als vierde opnieuw terugblikken op een uitstekende wedstrijd. Dani Sordo (Hyundai) was vrijdag impressionant maar kon dat tempo niet vasthouden en eindigt heel bleek als vijfde. De gok van Hyundai om met drie reserverijders te werken, werkt voorlopig enkel met Esapekka Lappi.

In WRC2 pakt Jan Solans voor de eerste keer de volle pot. Hij haalde het na een spannende strijd met Josh McErlean. Joona Lauri werd derde. Een onverwacht podium, maar Oliver Solberg en Gus Greensmith gingen in de fout en Yohan Rossel kwam in de problemen na een lekke band en een penalty. Nikolay Gryazin won wel in Rally2 en bezorgt het Belgische DG Sport opnieuw belangrijke punten in het merkenkampioenschap.

In de WK-tussenstand doet Neuville een gouden zaak. Hij loopt ver weg van Evans en laat Tänak amper dichterbij komen. De Belg telt 110 punten uit vijf wedstrijd. Evans komt bijna een rally achter met 86 punten. Tänak heeft nog werk voor de boeg met 79 punten, maar zijn rally's komen er stilaan aan. Fourmaux is vierde met 71 punten, één puntje meer dan Ogier. Bij de merken pakt Hyundai de leiding.

De volgende manche is die van Sardinië. Neuville begint er dus als leider, wat opnieuw moeilijk zal zijn, maar de Belg doet het altijd voortreffelijk op het Italiaanse eiland.

Foto: Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 12 mei 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons