van der Horst

Portugal: Rovanperä hanteert beproefde formule

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä mag gaan slapen als leider na de openingsdag in de Rally van Portugal, de vijfde manche van het wereldkampioenschap Rally. De rest van het virtuele podium is voor Hyundai met Dani Sordo op twee en Thierry Neuville op drie.
Kalle Rovanperä (Toyota) hanteerde een beproefde formule, een methodiek die hem vorig jaar naar de titel bracht. De Fin beheerde bijster goed op vrijdag en zit de komende dagen gebeiteld om de klus af te werken aan de boorden van de Douro. 

De Fin begon wat wijfelend, maar profiteerde optimaal van pech bij de tegenstand. Zo viel Ott Tänak (Ford) weg door een lekke band. Elfyn Evans (Toyota) moest zelfs opgeven na een crash. En zo schoof de Fin, met enkele gerichte meppen na de middag, naar de leiding. Hij heeft nu een voorgift van 10.8 seconden op Dani Sordo (Hyundai). De Spanjaard bikkelde wel nog ferm terug op de showproef.

Thierry Neuville (Hyundai) kende, op het slot na, een sterke, consistente dag, maar kijkt toch al aan op 26 seconden achterstand. Hij heeft Pierre-Louis Loubet (Ford) op de hielen, op negen tienden om exact te zijn. De Corsicaan kon tweede staan, had een brandje hem niet weerhouden net voor de middag. Ook Esapekka Lappi (Hyundai), die soms flitste, hangt nog in de buurt, op vier tiende van Loubet en 1.3 seconde van Neuville.

Ott Tänak (Ford) hangt op één minuut, maar als de Est morgen een even begenadigde dag kent, als zijn ochtenlus op donderdag, dan is er nog veel mogelijk.

Oliver Solberg is zevende, en leider in WRC2. Hij heeft al 50 seconden voorsprong op Gus Greensmith, tweede in WRC2 en achtste algemeen.

Morgen zijn er zeven proeven. Zondag volgen er nog vier proeven. De rally eindigt zondagmiddag met de Power Stage.

Foto: Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 12 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons