van der Horst

Portugal: Rovanperä leidt na ijzingwekkende openingsdag

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä gaat als leider slapen na de openingsdag in de Rally van Portugal. Dat is de vijfde manche van het WRC. Thierry Neuville weerde zich als een duivel, maar is pas zesde.
  • De Swert Opticiens
Het was een ontzettend geanimeerde openingsdag in de Rally van Portugal. De top vijf veranderde slag om slinger en bij het ingaan van de slotproef wist niemand hoe die er zou uitzien.

Kalle Rovanperä (Toyota) begon met de beste papieren aan die slotproef nadat hij na de lunch fors oprukte en Takamoto Katsuta (Toyota) van de koppositie verdreef. Sébastien Ogier (Toyota) had zijn zinnen gezet op de leiding maar de Fransman kwam een seconde tekort om Rovanperä bij te benen. Katsuta is derde op 4.7 seconden. Toyota bezet dus het hele podium.

Ott Tänak (Hyundai) was zelden positief aan de finish, maar de Est is wel eerste Hyundai en ligt met een achterstand van 5.4 seconden op vinkeslag. 

Dani Sordo (Hyundai) deed lang mee voor de knikkers, maar de Spanjaard verloor op de laatste proeven redelijk wat tijd en kon maar net zijn vijfde positie redden. Hij hangt op 17.9 seconden van de leider, en heeft amper twee tienden voorsprong op Thierry Neuville (Hyundai). Vreemd genoeg moest de Belg na de middag veel meer vegen dan in de voormiddag en viel terug in het klassement. De Belg moet morgen als vierde de baan op, opnieuw niet ideaal dus.

Adrien Fourmaux (Ford) kende een goede dag en zit nog altijd maar op een halve minuut. Hij is zevende ondanks alle inspanningen. Elfyn Evans (Toyota) is pas achtste. De Welshman is zonder twijfel de pechvogel van de dag. Hij reed twee keer lek en daarbovenop speelde Scott Martin zijn nota's kwijt. De Brit wou Martijn Wydaeghe, co-rijder van Neuville, helpen aan de finish van een openingsproef, maar vergat domweg zijn boekje op de tafel van de stewards.

Grégoire Munster (Ford) boekte heel wat progressie na de middag en is negende.

Ook de strijd in WRC2 is bijzonder geanimeerd. Oliver Solberg leidt de dans met enkele tellen voorsprong op Yohan Rossel. De twee WK-leiders gaan Gus Greensmith vooraf die in de slotproef rond ging.

Morgen zijn er negen proeven, met twee passages over de beruchte marathonslag van Amarante. De rally eindigt zondag met de Power Stage in Fafe.

Foto: Toyota Gazoo Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 10 mei 2024.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons