van der Horst

Portugal: Rovanperä voor de hattrick

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Komend weekend staat de Rally van Portugal op het programma. Dat is de vijfde manche van het WRC. Thierry Neuville start als leider in het kampioenschap. Kalle Rovanperä kan er een loepzuivere hattrick scoren.
  • Skylimit Events
Het wereldkampioenschap komt nu helemaal onder stoom en zet een stevige periode van onverhardrally's in, te beginnen in Portugal en Sardinië om dan deze zomer het bloedsnelle drieluik Polen, Letland en Finland aan te snijden. 

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe - Hyundai i20 N Rally1
Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe - Hyundai i20 N Rally1
Thierry Neuville (Hyundai) mag de weg openen en op onverhard is dat bijna altijd in het nadeel. De Belg kende geen zorgeloze weken met een uitputtende Safari Rally en een heel warm moment in Kroatië nadat hij zelf in de fout ging. Neuville en Portugal is ook niet het beste huwelijk, ondanks een overwinning in 2018, maar zonder een podiumstek de jongste jaren. Ott Tänak (Hyundai) komt stilaan wel weer op zijn favoriete terrein. Hyundia gooit ook Dani Sordo (Hyundai) in de strijd. De Spanjaard voelt zich altijd thuis op Portugese bodem. Hij stond in de jongste drie edities evenveel keer op het podium.

Het grootste gevaar voor Hyundai is ongetwijfeld Kalle Rovanperä (Toyota) die straks een uitstekende startpositie geniet en de voorbije twee edities op zijn naam schreef. Sébastien Ogier (Toyota) mag na Kroatië opnieuw vol voor winst gaan, terwijl Elfyn Evans (Toyota) vooral Neuville moet viseren. Met Takamoto Katsuta (Toyota) zet Gazoo Racing voor het eerst dit seizoen vier Yarissen aan de start.

Ford rekent uiteraard op het vertrouwde duo Fourmaux-Munster. Fourmaux verkeert in bloedvorm en is derde in de WK-tussenstand. Munster putte vertrouwen in Kroatië en mag dat nu omzetten op het Portugese onverhard.

In WRC2 komen alle toppers aan de start. Yohan Rossel en Oliver Solberg leiden het kampioenschap, maar de concurrentie is moordend met onder meer Gus Greensmith, Pepe Lopez, Sami Pajari, Marco Bulacia, Kris Meeke, Fabrizio Zaldivar en Nikolay Gryazin aan de start.

De 57ste editie start donderdag met de shakedown. s'Avonds is er een shwoproef. Het zwaartepunt ligt op zaterdag met de gevreesde dubbele passage over Amarante, goed voor 37 km. Zondagmiddag eindigt de rally met de Power Stage aan de iconische jump in Fafe.

Foto: Toyota Gazoo Racing en Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 7 mei 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons