van der Horst

Portugal: Rovanperä wringt concurrentie de nek om

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä lijkt zaterdagmiddag reeds op weg naar zijn eerste seizoenszege in de Rally van Portugal, de vijfde manche van het WRC. Hij gaat een trio Hyundai's vooraf.
Na een sterke vrijdag wrong Kalle Rovanperä (Toyota) de concurrentie op zaterdag helemaal de nek om. Op de openingsproef was de Fin meteen 12.8 seconden sneller dan de eerste concurrent. Dat was Esapekka Lappi. Rovanperä pakte ook nog eens de tweede en derde proef van de ochtendlus en sloeg de tegenstand helemaal murw.

Achter de wereldkampioen vechten de Hyundai's een strijd uit om de tweede plaats. Thierry Neuville (Hyundai) komt stilaan terug op Esapekka Lappi (Hyundai), na een sterke slotproef. De Fin kende een sterke ochtend en wrong zich nadrukkelijk in de strijd om het podium, maar het verschil met de Belg bedraagt amper negen tienden. Dani Sordo (Hyundai) rijdt nog een vijftal seconden voor zijn teamgenoten uit, als tweede in de stand. Dit gevecht speelt zich wel af op ruim vijftig seconden van de Finse leider die op weg is naar zijn eerste zege in 2023.

Ott Tänak (Ford) is solitair vijfde. De Est probeert de jacht te openen op het Koreaanse trio voor hem, maar het gat blijft ontzettend groot, zeker gezien de kleine verschillen op de proeven.

Pechvogel van de dag was Pierre-Louis Loubet (Ford). De Fransman zat nog in strijd om het podium, maar hij raakte heel lichtjes een boom die de stuurinrichting brak.

Door de vele opgaves vandaag en gisteren is de leider in WRC2 zelfs zesde algemeen. Die luistert naar de naam Oliver Solberg. Hij heeft zowat 40 tellen voorsprong op Gus Greensmith, zevende, en bijna anderhalve minuut op Yohan Rossel, achtste.

Deze middag wordt de lus, met de gevreesde 37 km van Amarante, nog eens herhaald, aangevuld met de showproef op het rallycrosscircuit in Lousada, rond de klok van 20 uur. Morgen volgen er nog vier proeven, waaronder de afsluitende Power Stage.

Foto: Toyota Gazoo Racing Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 13 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons