van der Horst

Portugal: Tänak pakt vroege leiding

Ott Tänak - Ford Puma Rally1
Ott Tänak - Ford Puma Rally1
Na drie van de negentien proeven in de Rally van Portugal, manche vijf van het WRC, is Ott Tänak de leider. De Est heeft vrijdagmiddag een kleine voorsprong op Kalle Rovanperä en Dani Sordo. De drie merken dus vertegenwoordigd op het virtuele podium!
  • Powercars
De snelste start was Pierre-Louis Loubet (Ford) die zijn derde ritwinst pakte in zijn carrière. De Corsicaan moest die snel afgeven, maar dat was nog niet het ergste. Aan de finish van de derde proef, begon de Puma binnen te smeulen en moest er geblust worden onder de kont van co-rijder Nicolas Gilsoul. Het is nog niet duidelijk of hij verder kan.

Ott Tänak (Ford) nam over van zijn teamgenoot op de tweede proef, met de snelste tijd. De Est sloeg nog een late aanval van Kalle Rovanperä (Toyota) af en mag als leider gaan lunchen. De voorsprong op de Fin bedraagt exact drie seconden. Dani Sordo (Hyundai) is weer zijn regelmatige zelve en is derde op 3.6 seconden. 

Thierry Neuville (Hyundai) begon wat aarzelend en lijkt niet te profiteren van zijn goede startpositie. De Belg denkt dat hij op een moment zit dat de ondergrond wat losser komt. Geen vreemde uitleg want ook Esapekka Lappi (Hyundai) kan voorlopig geen vuist maken. Neuville zit op een kwarminuut van de leider als vierde. Elfyn Evans (Toyota), die de weg moet openen, is vijfde op 18 tellen. Loubet volgt op acht tienden van de Welshman, maar het is dus nog niet zeker of hij verder kan. Lappi is zevende op bijna een halve minuut. Voor Takamoto Katsuta (Toyota) zit de dag er op, na mechanische problemen.

In WRC2 is Adrien Fourmaux de leider. Teamgenoot, en onze landgenoot, Grégoire Munster ging vroeg in de wedstrijd van de baan en moest opgeven.

Foto: M-SportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 12 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons