van der Horst

Portugal: Toyota opent fors

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Na drie proeven in de Rally van Portugal, manche zeven van het WRC, staat een trio Toyota's bovenaan de tussenstand met Ott Tänak helemaal bovenaan. Hyundai kent dan weer een rotstart met mechanische problemen bij Dani Sordo en Sébastien Loeb en een matige start van Thierry Neuville.
Het begon nochtans mooi. Dani Sordo (Hyundai i20) klokte een straffe besttijd op de openingsproef en reed iedereen al ruim vier seconden los. Ott Tänak nam de volgende twee proeven voor zijn rekening en gooide zich met een stevige ruk naar de kop. Op dat moment stonden Hyundai's van Sordo en Sébastien Loeb (Hyundai i20) op kant met mechanische problemen. Een probleempje met de benzinepomp zou aan de oorzaak liggen van de problemen.

Thierry Neuville in de derde Hyundai opende bescheiden, liet de wagen stilvallen in de tweede proef maar zette wel een goede tweede tijd neer op de slotproef van de lus. Hij staat wel maar zevende op al 23.6 seconden van Tänak (Toyota Yaris). Hij gaat net Gus Greensmith vooraf die een opgemerkt debuut maakt in de Ford Fiesta WRC.

Een halve seconde voor Neuville staat Sébastien Ogier (Citroën C3) die als opener veel veegwerk heeft, maar ook heel wat stof opwerpt voor zijn achtervolgers. De wereldkampioen zal de eer moeten hoog houden voor Citroën, want Esapekka Lappi reed lek en moet opnieuw achtervolgen. Het is niet het seizoen van de Fin.

Voor Ogier staat een koppel Ford's met Teemu Suninen op vier en Elfyn Evans op vijf. Helemaal bovenaan staan dus drie Toyota's. Ott Tänak leidt. Hij heeft 6.9 seconden voorsprong op Jari-Matti Latvala en 14 tellen op Kris Meeke. 

Er volgen vandaag nog vier proeven. De rally eindigt zondagmiddag.

Foto: Toyota Gazoo RacingSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 31 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • Shopa

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons