van der Horst

Projekt E voorgesteld door IMG

Projekt E
Projekt E
In aanloop naar de World RX manche in Riga achtte promotor IMG het moment rijp om de allereerste elektrische rallycross-wagen voor te stellen: codenaam Projekt E. Paul Bellamy - vice-president van IMG - en Manfred Stohl - CEO van STARD en tevens bouwer van deze wagen - kregen de eer om de wagen als eerste te tonen in de Letse hoofdstad. Deze wagen zal vanaf volgend seizoen ook in actie te zien zijn, als support series voor het World RX en Euro RX.
Manfred Stohl en Craig Bellamy
Manfred Stohl en Craig Bellamy
De eerste berichten dat men bezig was met een wagen die puur elektrisch aangedreven is kwamen uit in juni, maar volgens Bellamy is de samenwerking tussen IMG en STARD al langer bezig. Daarnaast zit men al langer te denken om in de rallycross over te schakelen naar een pure elektrisch kampioenschap en hiermee zetten ze een eerste stap. Volgend jaar zullen we echt weten of het World RX wel degelijk klaar is om over te schakelen naar deze krachtbron.

Projekt E
Projekt E
De wagen zelf is gebasseerd op een chassis van een Ford Fiesta RX, maar het is STARD die de elektrische aandrijving heeft ontworpen met als naam de REV EVulotion. Deze aandrijving kan een vermogen van 450 Kilowatt aanspreken - omgerekend 650 PK - en de wagen haalt een topsnelheid van 240 km/u. Wat deze aandrijving ook uniek maakt, is dat deze ook capabel is om een EV-motor van een gewone straatwagen aan deze te koppelen. Iets wat zelfs in de Formule E niet het geval is. Daarnaast zal de REV EVulotion aandrijving ook de basis vormen voor elke andere constructeur die een wagen willen bouwen voor de serie.

Zullen we met deze wagens dezelfde intense gevechten meemaken als met de grote jongens uit de World RX? We zullen het antwoord kennen vanaf 2020.

Foto's: Johnny LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 14 september 2019.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons