van der Horst

Fuji: Nabeschouwing ProSpeed Competition

Het World Endurance Championship of kortweg WEC is zonde meer één van de meest hoogstaande autosportcompetities in de wereld. ProSpeed Competition neemt sinds dit jaar deel aan het kampioenschap en na de prachtige pole-positie tijdens de Amerikaanse manche in Austin, reed het Belgische team met het Franse trio Emmanuel Collard, François Perrodo en Matthieu Vaxivière nu naar een eerste podium in de categorie LM GTE Am.
  • Dreamdrive
De gloednieuwe Porsche 911 RSR heeft zonder meer zijn debuut in de handen van ProSpeed Competition rijders, niet gemist. Het WK telt nu nog drie wedstrijden, in China, Bahrein en afsluitend in Brazilië, drie nieuwe uitdagingen voor ProSpeed Competition om de prestatiecurve van de VS en Japan verder te zetten.

De vijfde race van het WEC vond plaats in de schaduw van de Mount Fuji, de legendarische berg op het grootste van de Japanse eilanden. Na de pole-positie op het circuit van Austin, trok ProSpeed Competition gemotiveerd naar Japan. De ambitie was om de prestatie van de kwalificaties en het eerste deel van de race in de VS verder door te trekken. Tijdens de chronoritten plaatsten Manu Collard en Matthieu Vaxivière de Porsche 911 RSR (type 991) in de top 5, op 6 tienden van de pole-positie. Het potentieel was er en tijdens de race kon het Franse trio naar een schitterende derde plaats rijden.

Rudi Penders (ProSpeed Competition Team Principal)
“Dit is een onwaarschijnlijke prestatie, ik durf te zeggen een droom die realiteit wordt. Het WK uithouding of FIA WEC is van een bijzonder hoog niveau en we zijn er in een half seizoen in geslaagd om ons bij de top 3 van het kampioenschap te hijsen. Het is zeker geen evident parcours geweest, maar we hebben met de resultaten in Austin en hier in Fuji bewezen dat we onze plaats op dit niveau hebben. Uiteraard is deze uitslag de combinatie van een foutloos parcours van de rijders, een strategisch feilloze wedstrijd van het team, perfect uitgevoerde pitstops en last but not least ook een nieuwe Porsche 911 die weer eens onderlijnt waarom Porsche een referentiemerk bij uitstek blijft in de uithoudingsraces. Ik kijk nu al uit naar de race in China, op zondag 2 november.”

François Perrodo (Rijder - #75 ProSpeed Porsche 911 RSR LM GTE Am)
“Ik ken ProSpeed Competition ondertussen al een tijdje en ik was er van overtuigd dat wij samen met het team dit niveau aankunnen, anders hadden we de stap samen niet gezet. Het eerste verhaal schreven we in Austin en nu voegen we daar een prachtig hoofdstuk aan toe. Ik heb zelf heel veel voldoening uit de race gehaald, met schitterende gevechten met de andere gentlemen drivers in de klasse LM GTE Am. Het reglement maakt dat wij zo veel mogelijk tegen elkaar uitkomen en dat is extra motiverend uiteraard. Ik sluit me aan bij Rudi (Penders): laat China maar komen!”

Matthieu Vaxivière (Rijder - #75 ProSpeed Porsche 911 RSR LM GTE Am)
“Ik beleef een zeer mooie sportieve nazomer. Mijn resultaten in de eenzitters zijn goed, met onder meer een podium voor eigen publiek. Nu is er dan dit podium in een WK, waar kan een  jonge rijder meer van dromen? Ik krijg binnen het team en dankzij François een fantastische kans en bedank het team op mijn manier!”

Emmanuel Collard (Rijder - #75 ProSpeed Porsche 911 RSR LM GTE Am)
”Het was een bikkelharde strijd met onder meer Klaus Bachler voor die derde plaats op het podium, maar een faire strijd op hoog niveau. Ik heb het werk afgemaakt, maar niet zonder dat mijn teamgenoten een schitterende race reden en me een zeer goede wagen gaven om het af te maken.”

ProSpeed Competition Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Endurance Championship op maandag 13 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Fuji.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons