van der Horst

Punta del Este: ABT Cupra XE wint - X44 Vida Carbon Racing kampioen

Nasser Al-Attiyah & Klara Andersson - ABT CUPRA XE
Nasser Al-Attiyah & Klara Andersson - ABT CUPRA XE
Afgelopen weekend stond de finale van het Extreme E-kampioenschap op het programma. Hoewel er voorafgaand aan de laatste manche nog veel titelkandidaten overbleven, waren vooral alle ogen gericht op Rosberg X Racing en X44 Vida Carbon Racing. Uiteindelijk zou alles in de finale beslist worden en terwijl Klara Andersson en Nasser Al-Attiyah de overwinning wegkaapten voor ABT Cupra XE, reden Sébastien Loeb en Cristina Gutiérrez richting de titel voor het team van Sir Lewis Hamilton.
Cristina Gutiérrez - X44 Vida Carbon Racing
Cristina Gutiérrez - X44 Vida Carbon Racing
Het weekend begon nochtans slecht voor beide titelkandidaten. Zowel Mikaela Åhlin-Kottulinsky als Gutiérrez maakten een tuimeling met hun Oddysey-21, waardoor beiden geen tijd en ook geen punten scoorden tijdens de kwalificaties. Het werd zelfs erger tijdens de gezamenlijke tweede kwalificatieronde, waarbij zowel Rosberg X Racing als X44 Vida Carbon Racing naar de Crazy Race werden gedegradeerd. Vooraan was het vooral het vernieuwde Veloce Racing met Kevin Hansen en Molly Taylor, maar ook Carlos Sainz en Laia Sanz voor Acciona | Sainz XE Team die er als de betere uitkwamen.

Laia Sanz - Acciona | Sainz XE Team
Laia Sanz - Acciona | Sainz XE Team
Maar tijdens de halve finales was er wederom drama. Naast de bovengenoemde teams waren ook Sainz en Chip Ganassi Racing een verre concurrent voor de titel, maar voor hen liep het mis. Sanz liet haar wagen twee keer overkop gaan. De Spaanse kon wel haar weg verder zetten, maar was uitgeschakeld ten voordele van Geneysis Andretti United Extreme E van Timmy Hansen en Catie Munnings en Neom McLaren Extreme E van Tanner Foust en Emma Gilmour. Hetzelfde geldde voor RJ Anderson en Sarah Price voor GMC Hummer EV Chip Ganassi Racing. Zij raakten tot tweemaal toe een gate, waardoor zij twintig seconden straftijd aan hun broek kregen en zo Veloce Racing en ABT Cupra XE naar de finale zagen gaan.

Sébastien Loeb en Cristina Gutiérrez
Sébastien Loeb en Cristina Gutiérrez
Tot slot moest de Crazy Race nog verreden worden en daar haalden Loeb en Gutiérrez het voor Xite Energy Racing, nadat Rosberg X Racing met schade kampte en moest opgeven. Hierdoor had X44 Vida Carbon Racing het lot in eigen handen tijdens de finale. Heel de wedstrijd lag Loeb en Guttiérrez, achter de ABT Cupra XE, NEOM de McLaren Extreme E en de Genesys Andretti United Extreme E. Maar een late penalty voor deze laatste zorgde ervoor dat X44 Vida Carbon Racing een stapje hoger kon zetten in het klassement en zo ook de titel mocht claimen. Hierdoor is de tussenstand tussen voormalige teamgenoten Nico Rosberg en Lewis Hamilton 1-1, nadat het team van de Duitser vorig jaar de titel met bravoure claimde.

Foto's: Extreme EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Rally Internationaal op maandag 28 november 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Punta del Este.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons