van der Horst

Punta del Este: Jean-Eric Vergne pakt overwinning na beklijvende strijd

Jean-Eric Vergne vs. Lucas Di Grassi
Jean-Eric Vergne vs. Lucas Di Grassi
We zijn in de helft van het kampioenschap en de Formule E-karavaan was vandaag te gast in Punta del Este, ook gekend als het Monaco van het zuiden. De Uruguayanen kregen een beklijvende race voorgeschoteld, waarin kampioenschapsleider Jean-Eric Vergne (Techeetah) de overwinning pakte na een intens duel van start tot finish met Lucas di Grassi (Audi Sport Abt Schaeffler). Voor di Grassi, die al heel het seizoen pech kende, was het zijn eerste podiumplaats sinds Montreal vorig seizoen. Sam Bird (DS Virgin Racing), die opklom vanaf een tiende plaats, vervolledigde de top 3.
  • De Swert Opticiens
Start Punta del Este ePrix
Start Punta del Este ePrix
Van bij de start nam polesitter Vergne de leiding, voor di Grassi en Alex Lynn (DS Virgin Racing). Achteraan het veld werd Nick Heidfeld (Mahindra) aangereden en een paar ronden later moest de Duitser zijn wagen parkeren, met een safety car als gevolg. Toen de safety car weer naar binnen reed, was Vergne het beste weg en kon hij samen met di Grassi uitlopen op de rest. Beiden bleven één en twee tot aan de pitstops, met achter hen Daniel Abt (Audi Sport ABT Schaeffler) en de Virgin-troepen Alex Lynn en Sam Bird. Die laatste was ondertussen al vijf plaatsen opgeschoven. Tijdens de pitstops bleef de top 2 ongewijzigd, maar door een slechte pitstop van Lynn pakte Bird de vierde plaats over. De Brit kreeg uiteindelijk ook de derde plaats cadeau, nadat Daniel Abt weer de pits was binnengereden omdat zijn veiligheidsgordel losgekomen was, en hij kon zijn jacht inzetten op de twee leiders.

Jean-Eric Vergne
Jean-Eric Vergne
Di Grassi zette alles op alles voor een eerste overwinning van het seizoen en bestookte de kampioenschapsleider ronde na ronde. Terwijl de twee kemphanen vooraan intens vochten voor de zege, kroop Bird dichter en dichter tot hij op twee ronden van het einde kon aansluiten bij de Fransman en de Braziliaan. Uiteindelijk moest de Brit in de laatste ronde toch de rol lossen. Di Grassi probeerde het nog tot in de laatste bocht, maar kon Vergne niet meer voorbijgeraken. De Techeetah reed zo als eerste over de meet. Mitch Evans (Jaguar Panasonic Racing), die nog na de kwalificaties teruggezet werd naar P16, vocht terug en eindigde op een vierde plaats, voor Alex Lynn. Juist buiten de top 5 was het Felix Rosenqvist die zich ook terugknokte van een startplaats uit de middenmoot naar een zesde plek.

Sébastien Buemi - Renault e.Dams
Sébastien Buemi - Renault e.Dams
Dankzij zijn overwinning loopt Vergne nu uit op Rosenqvist en Bird met respectievelijk 30 en 33 punten voorsprong. Pechvogel van de dag was Sébastien Buemi (Renault e.Dams). De Zwitser kwam na de safety car-procedure in gevecht met Evans en Bird. Na een aanraking met de muur geraakte zijn ophanging links achteraan beschadigd. Hij wisselde nog van wagen maar moest uiteindelijk opgeven. Jérôme D’Ambrosio was samen met ploeggenoot José Maria Lopéz de beste in het veld qua energiebesparing en eindigde hierdoor op een negende plek. De volgende race is gepland in Rome, waar het kampioenschap voor de eerste keer zal halthouden en tevens het Europese luik van het kampioenschap zal inluiden. Die race vindt plaats op 14 april.

Foto's: FIA Formula E



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons