van der Horst

Qatar: eenvoudige zege voor Hamilton, Verstappen en Alonso op het podium

Lewis Hamilton - Mercedes W12
Lewis Hamilton - Mercedes W12
De Formule 1 leeft toe naar een zinderende finale. Ook in Qatar was regerend wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) immers te sterk voor de concurrentie. Max Verstappen (Red Bull Racing) begon met een gridstraf aan de wedstrijd, maar had ook zonder die bestraffing geen vuist kunnen maken tegen zijn rivaal. Het verschil in het WK bedraagt zo, met nog twee races te gaan, amper acht punten.
  • De Swert Opticiens
Na Hamilton in Brazilië, was het ditmaal de beurt aan aartsrivaal Verstappen om met een straf aan de wedstrijd te beginnen. Door een snelle ronde tijdens een gelevlagsituatie tijdens de kwalificatiesessie ging de Nederlander vijf plaatsen achteruit op de startgrid. Grote winnaars waren Pierre Gasly (Alpha Tauri) en Fernando Alonso (Alpine), die ook door de straf van Valtteri Bottas opschoven naar de tweede en derde startplek respectievelijk.

Pierre Gasly - Alpha Tauri AT02
Pierre Gasly - Alpha Tauri AT02
Lang duurde het niet voor Verstappen de orde had hersteld. De WK-leider lang na één ronde al vierde, kreeg een vrijgeleide van Pierre Gasly en even later had verdedigen voor Fernando Alonso helemaal geen zin. De vogel vooraan was echter al gaan vliegen, maar ook zonder de gridstraf was Hamilton in Qatar sneller geweest dan Verstappen. De WK-leider realiseerde wel nog de snelste ronde en houdt op die manier de schade enigszins beperkt. Met acht punten verschil in de tussenstand is tweemaal tweede worden echter niet meer voldoende. Verstappen moet ofwel in Saoedie-Arabië ofwel in Abu Dhabi winnen om voor het eerst wereldkampioen te worden.
Ouderdomsdeken op het podium
Slechts tweemaal stond een rijder van 40 of meer op een Formule 1-podium: Nigel Mansell en Michael Schumacher waren tot vandaag de enigen die het flikten. Fernando Alonso mag voortaan aan die lijst worden toegevoegd. De Alpine-rijder hield nipt stand tegen Sergio Perez (Red Bull Racing), die pas vanop de elfde plaats was gestart. Valtteri Bottas (Mercedes) vormde geen bedreiging, want de Fin verdween uit de wedstrijd.

De uitvalbeurt van de Fin is belangrijk voor het wereldkampioenschap bij de constructeurs, want daardoor houdt Mercedes slechts een handvol punten voorsprong over op Red Bull. Ook daar dus spanning troef. Voor de derde plek in dat WK deed Ferrari opnieuw een goede zaak: McLaren eindigt het seizoen in mineur en werd pas negende met Lando Norris en twaalfde met Daniel Ricciardo. Ferrari kwam als zevende en achtste over de meet met Carlos Sainz Jr. en Charles Leclerc.
Finale in het Midden-Oosten
Het F1-circus blijft tot het einde van dit seizoen in het Midden-Oosten. Wie wereldkampioen wordt bij de rijders en de constructeurs wordt beslist op het gloednieuwe circuit van Saoedie-Arabië - als dat tenminste klaar geraakt - en uiteindelijk op het Yas Marina-circuit in Abu Dhabi.

 

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Qatar 2021

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:24:28.471
2.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+25.743s
3.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+59.457s
4.Sergio PérezRed Bull Racing Honda+62.306s
5.Esteban OconAlpine F1 Team+80.570s
6.Lance StrollAston Martin Cognizant F1 Team+81.274s
7.Carlos SainzFerrari+81.911s
8.Charles LeclercFerrari+83.126s
9.Lando NorrisMcLaren Mercedes+1 lap
10.Sebastian VettelAston Martin Cognizant F1 Team+1 lap
11.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri Honda+1 lap
12.Daniel RicciardoMcLaren Mercedes+1 lap
13.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri Honda+1 lap
14.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 lap
15.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 lap
16.Mick SchumacherHaas+1 lap
17.George RussellWilliams Mercedes+2 laps
18.Nikita MazepinHaas+2 laps
19.Nicholas LatifiWilliams MercedesDNF
20.Valtteri BottasMercedesDNF


Foto: Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Scuderia Alpha Tauri



Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Formule 1 op zondag 21 november 2021.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons