van der Horst

Qatar: incidenten, eerste winst voor Oscar Piastri en Max Verstappen wereldkampioen

Max Verstappen is voor de derde maal wereldkampioen
Max Verstappen is voor de derde maal wereldkampioen
De Sprintwedstrijd in Qatar had alles: incidenten, tot driemaal toe een safety car, maar vooral rookie Oscar Piastri die zijn eerste overwinning in de Formule 1 behaalde. De Australiër mocht met zijn McLaren vanaf pole starten en na een tactisch steekspel tussen de soft- en medium-aanhangers, viel het allemaal in zijn plooi op het einde van de wedstrijd. Ook is de titelstrijd afgerond, want dankzij een tweede plek is Max Verstappen (Red Bull) voor de derde keer op rij F1-kampioen.
  • Hamofa Performance
Start sprintrace Qatar
Start sprintrace Qatar
Beide McLarens mochten - voor het eerst sinds Brazilië 2012 - nog eens vanop de eerste rij vertrekken. Piastri had een goeie start, teamgenoot Lando Norris daarentegen werd opgeslokt door de top 6. Vooral George Russell (Mercedes) nam een blitzstart en hees zich dadelijk naar een tweede plaats, voor de Ferrari's van Carlos Sainz en Charles Leclerc, en Verstappen. De rust keerde vrij snel terug, aangezien Liam Lawson (AlphaTauri) in de grindbak belandde en de safety car al vroeg mocht uitrukken.

Oscar Piastri
Oscar Piastri
Daags tevoren was al duidelijk dat de zachte rubbers niet 100 procent optimaal waren voor deze race, al deden ze wel hun werk in de aanvangsfase. Want eens de safety car verdween, werd Piastri - op medium-rubbers - voorbijgegaan door Russell die softs had geschoeid. Net op tijd, want niet veel later ging Logan Sargeant (Williams) met een zwieper richting grindbak en mocht de Aston Martin safety car voor een tweede keer aan de bak.

Over & out voor Pérez
Over & out voor Pérez
Toen de safety car in ronde 6 de baan vrij gaf, besloot Russell het tempo serieus te drukken. Piastri liet zich daarbij ringeloren want toen de Brit wegstoof, kwam de Australiër in de klauwen van de Ferrari's terecht. Het plan van de Mercedes-rijder werkte uiteindelijk maar deels; de Brit had al snel anderhalve seconde voorsprong, maar Piastri hield de rode bolides achter zich. En dan kwam het kantelpunt. In ronde negen ging Verstappen - op mediums - voorbij Leclerc. Toen hij twee ronden later voorbij Sainz schoof, deed Piastri het hem na. Wederom net op tijd, want we kregen een crash met drie wagens, in strijd om de achtste plaats. Esteban Ocon (Alpine), Nico Hülkenberg (Haas) en Sergio Pérez (Red Bull) raazden zij aan zij richting bocht 3. Ocon raakte Hülkenberg, schoot naar rechts en nam Pérez mee de grindbak in. Met Pérez out, was teamgenoot Verstappen zeker van de titel.

Qatar Grand Prix
Qatar Grand Prix
Tijdens de laatste safety car vroeg Russell tevergeefs om medium-rubbers, aangezien zijn softs niet langer competitief waren. Bij de herneming in ronde 15 kon hij Piastri nog afhouden, maar een ronde later was hij een vogel voor de kat. Dat terwijl Norris zich een weg naar voren baande en in een paar bochten aan beide Ferrari's voorbijging. Vooraan bleef de top 2 ongewijzigd maar verloor Russell in de slotronde de laagste podiumtrede nog aan Norris. De Brit kon wel zijn vierde plek vasthouden, teamgenoot Lewis Hamilton werd na een sterke opmars nog als vijfde geklasseerd.

De titelstrijd zit erop. Verstappens voorsprong op Pérez is ruim voldoende om de rest van het seizoen rustig af te werken. Al kan de bandenkeuze de Grand Prix morgen best wel bijzonder interessant maken. Tenzij de FIA zoals eerder vandaag ingrijpt.

Uitslag Sprint F1 Grote Prijs van Qatar 2023

#RijderTeamResultaat
1.Oscar PiastriMcLaren F1 Team19 ronden in 0:35:01
2.Max VerstappenRed Bull Racing+1.871s
3.Lando NorrisMcLaren F1 Team+8.497s
4.George RussellMercedes-AMG F1 Team+11.036s
5.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+17.314s
6.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+18.806s
7.Charles LeclercScuderia Ferrari+19.860s
8.Alexander AlbonWilliams Racing+19.864s
9.Fernando AlonsoAston Martin F1 Team+21.180s
10.Pierre GaslyAlpine F1 Team+21.742s
11.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+22.208s
12.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+22.863s
13.Lance StrollAston Martin F1 Team+24.523s
14.Kevin MagnussenHaas F1 Team+24.970s
15.Zhou GuangyuAlfa Romeo F1 Team+26.868s
16.Nico HülkenbergHaas F1 TeamDNF
17.Esteban OconAlpine F1 TeamDNF
18.Sergio PérezRed Bull RacingDNF
19.Logan SargeantWilliams RacingDNF
20.Liam LawsonScuderia AlphaTauriDNF


Foto's: Racing International Photography, Georges de Coster



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons