van der Horst

Qatar: opnieuw Hamilton en Verstappen op de eerste startrij

Lewis Hamilton - Mercedes W12
Lewis Hamilton - Mercedes W12
Lewis Hamilton (Mercedes) heeft in Qatar zijn titelkansen gaaf gehouden met een nieuwe, dominante pole positie. De Britse Mercedes-rijder, die veertien punten moet goedmaken, krijgt WK-leider Max Verstappen naast zich. Het speerpunt van Red Bull Racing moet morgen wel teamgenoot Sergio Perez missen in de voorposten. Valtteri Bottas deed zijn job wel: de tweede viool van Mercedes werd derde.
Q1: Spannend vooraan, geen verrassingen achteraan
Beide topteams hielden elkaar meteen in evenwicht tijdens de eerste krachtmeting op het circuit van Losail. Even had Max Verstappen (Red Bull Racing) een bonus van amper twee honderdste seconde op zowel Valtteri Bottas als Lewis Hamilton (Mercedes), maar de regerende wereldkampioen stak daar nog een stokje voor en nam uiteindelijk één tiende voorsprong. Achteraan verdwenen beide Haas, beide Alfa Romeo en Williams-rijder Nicolas Latifi uit het peloton. Zij starten morgen dus in de achterhoede.
Q2: Leclerc en Perez uitgeschakeld
Charles Leclerc - Scuderia Ferrari
Charles Leclerc - Scuderia Ferrari
Geen verrassingen in Q1, maar dat veranderde in het tweede luik van de sessie. Carlos Sainz pokerde door met mediumbanden aan de bak te komen, maar door een wanprestatie van Sergio Perez - op de zachte band dan nog - bleef de Spanjaard van Ferrari nog net binnen de top 10. Zijn teamgenoot, de Monegask Charles Leclerc, kon van geen hout pijlen maken en was evenmin snel genoeg voor Q3. Ook aan de kwalificatie van Lance Stroll (Aston Martin), Daniel Ricciardo (McLaren) en George Russell (Williams) kwam een einde. De snelste tijd werd opnieuw gereden door Lewis Hamilton, voor Pierre Gasly (Alpha Tauri) en Fernando Alonso (Alpine), beiden onderweg met snellere banden dan de Britse recordkampioen. 
Q3: Opnieuw Hamilton, kloof van 0.4s op Max Verstappen
Max Verstappen
Max Verstappen
Max Verstappen lijkt het nog heel moeilijk te zullen krijgen om zijn voorsprong in het wereldkampioenschap te verdedigen. In Brazilië maakte de Nederlander geen schijn van een kans, en ook nu ziet het er niet goed uit. Het verschil in Q3 tussen de leider in de tussenstand en polesitter Lewis Hamilton bedroeg immers meer dan vier tiende seconde. Zowel Verstappen als Bottas konden alleen maar toekijken hoe de zevenvoudige kampioen naar de pole snelde, terwijl Pierre Gasly (Alpha Tauri) 'best of the rest' werd ondanks een kapotte voorvleugel tijdens zijn tweede snelle ronde.

Foto's: Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Scuderia Ferrari F1, Red Bull Racing  • LTF

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons