van der Horst

Qatar: Verstappen wint, McLaren opnieuw op podium

Max Verstappen
Max Verstappen
Kersvers drievoudig wereldkampioen Max Verstappen (Red Bull) heeft de erg fysieke Grote Prijs van Qatar gewonnen. McLaren was opnieuw het tweede snelste team waardoor Oscar Piastri twee dagen op rij op het podium stond, terwijl ook zijn teamgenoot Lando Norris met P3 het podium haalde. Bij de start van de race raakten beide Mercedes-rijders elkaar waardoor Lewis Hamilton moest opgeven. Teamgenoot George Russell werd alsnog vierde na een inhaalrace. Opmerkelijk was ook dat Logan Sargeant (Williams) moest opgeven omdat hij onwel werd door de extreme hitte.
Nog voor de race van start ging, was de eerste uitvaller reeds gekend. Carlos Sainz (Ferrari) kon niet deelnemen aan de race omdat de crew een probleem ontdekt had met zijn benzinepomp, en er was onvoldoende tijd om deze te vervangen. Sergio Perez (Red Bull) startte vanuit de pitlane nadat zijn team onder andere een nieuwe motor gemonteerd had na de Sprint van gisteren. Uit veiligheidredenen mocht ook niemand langer dan achttien ronden per bandenset afleggen. Dat zorgde dus voor een hoop pitstops en werk voor de strategen.

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Bij de start was Lewis Hamilton de enige van de top vijf die op zachte banden startte en hij hoopte daarmee enkele plaatsen goed te maken tijdens de start. In de eerste bocht gingen Verstappen - Russell - Hamilton zij aan zij de eerste bocht in. Hamilton stuurde echter iets te vroeg in waardoor hij contact maakte met zijn teamgenoot. Hamilton spinde de grindbak in zonder een achterwiel rechts, Riussell kon wel zijn weg verderzetten naar de pits om een nieuwe voorvleugel te halen. Verstappen verdween in de verte alvorens de safety car naar buiten kwam en iedereen terug bij elkaar gebracht werd.

Alle rijders die op zachte banden gestart waren, kwamen op het einde van de safety car-periode nog binnen om de medium compound te laten monteren. De herstart kwam er op het einde van ronde vier met Verstappen op P1, gevolgd door Oscar Piastri, Fernando Alonso (Aston Martin), Charles Leclerc (Ferrari), Esteban Ocon (Alpine), Lando Norris, Pierre Gasly (Alpine) en Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) sloot de top acht af. Deze laatste was de eerste van dit groepje die een reguliere pitstop afwerkte. Toen Alonso op het einde van ronde 11 vanop P3 stopte, triggerde dat ook de rest van de koplopers om aan de stops te beginnen. Toen iedereen minstens een stop afgewerkt had, reed Verstappen nog steeds in eerste stelling, Piastri was tweede op zeven seconden en Bottas sloot aan in P3. Hij had echter tijdens de safety car een pitstop gemaakt, en moest dus al bijna een tweede stop maken. Alonso volgde op P4, net voor zijn teamgenoot, die net als Bottas dezelfde strategie volgde. Norris was zesde, gevolgd door Leclerc en beide Alpines, terwijl Russell de top tien afsloot.

Tussen de volgende reeks pitstops door, ging Alonso in de vijfde bocht van de baan, maar na een trip door de grindbak kon hij zijn weg verderzetten. Hij verloor er wel een positie mee aan Russell en Leclerc.

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Het was soms wat moeilijk volgen met de verplichte pitstops, maar uiteindelijk werd Verstappen de duidelijke winnaar vóór beide McLaren-rijders, Russell en Leclerc. Niettegenstaande twee tijdstraffen van vijf seconden omwille van het te wijd gaan, kon Sergio Perez (Red Bull) toch nog een punt halen met een tiende plek. Het was een goede race van Alfa Romeo, die beide wagens in de top tien kreeg na toepassing van enkele tijdstraffen. Ze haalden op die manier ook Haas in in het constructeurskampioenschap.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Qatar 2023

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing1:27:39.168
2.Oscar PiastriMcLaren F1 Team+4.833s
3.Lando NorrisMcLaren F1 Team+5.969s
4.George RussellMercedes-AMG F1 Team+34.119s
5.Charles LeclercScuderia Ferrari+38.976s
6.Fernando AlonsoAston Martin F1 Team+49.032s
7.Esteban OconAlpine F1 Team+62.390s
8.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+66.563s
9.Zhou GuangyuAlfa Romeo F1 Team+76.127s
10.Sergio PérezRed Bull Racing+80.181s
11.Lance StrollAston Martin F1 Team+81.652s
12.Pierre GaslyAlpine F1 Team+82.300s
13.Alexander AlbonWilliams Racing+91.014s
14.Kevin MagnussenHaas F1 Team+1 ronde
15.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+1 ronde
16.Nico HülkenbergHaas F1 Team+1 ronde
17.Liam LawsonScuderia AlphaTauri+1 ronde
18.Logan SargeantWilliams RacingDNF
19.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 TeamDNF
20.Carlos Sainz Jr.Scuderia FerrariDNF

Foto's: Racing International Photography  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons