van der Horst

Monza: Race 1: Knappe zege Rossi - Vandoorne tweede

Alexander Rossi - Racing Engineering
Alexander Rossi - Racing Engineering
Alexander Rossi heeft een knappe zege geboekt op Monza. Vertrokken als achtste won de Amerikaan vóór onze landgenoot Stoffel Vandoorne. De Amerikaan knabbelt zo zeven puntjes af van zijn enorme achterstand op Vandoorne. De Nieuw-Zeelander Mitch Evans werd derde en ook voor hem was dat een bijzondere prestatie. De Russian Time-piloot vertrok namelijk achteraan nadat zijn bandenspanning onder het minimum bleek te liggen. DAMS kende een wedstrijd in mineur. Zowel poleman Pierre Gasly als Alex Lynn, vertrokken als vierde, dienden op te geven.
  • Powercars
Stoffel Vandoorne - ART GP
Stoffel Vandoorne - ART GP
De eerste ronde van de wedstrijd werd gekenmerkt door een mooi duel voor de tweede plaats achter Gasly. Vandoorne en Lynn haalden elkaar maar liefst drie keer in. Tenslotte moest de Belg zich gewonnen geven en zag in de tweede ronde zelf Sergey Sirotkin voorbij zich komen. Gasly nam al snel drie seconden voorsprong op zijn ploegmakker Lynn maar was die voorsprong al even snel kwijt. In de vierde ronde ging Meindert Van Buuren hard de muur in en de Safety Car kwam de baan op. 

Podium race 1 Monza
Podium race 1 Monza
Een ronde na de herstart kwam Vandoorne, geblokkeerd achter Lynn en Sirotkin, binnen voor zijn verplichte pitstop. Bij Gasly ging de pitstop hopeloos mis nadat een wiel niet goed vast bleek. Exact hetzelfde probleem wat later bij Lynn, DAMS liet zich zo de kaas van het brood eten. In tegenstelling tot Gasly kon Lynn wel verder rijden maar hij moest wel Sirotkin en Vandoorne laten gaan. Vandoorne zou later de Rus ook inhalen, om onmiddellijk zelf weer ingehaald te worden, iets waar Monza om bekend staat.

Crash Alex Lynn
Crash Alex Lynn
Voor de zege ontstond er vervolgens een mooie strijd tussen Vandoorne, Sirotkin en Lynn. Uiteindelijk had de Belg geluk dat Sirotkin Lynn eraf reed zonder hem mee te nemen in een opgave. Zowel de Rus als de Brit dienden wel op te geven. Inmiddels was een indrukwekkende Rossi tot in de achtervleugel van Vandoorne geraakt en met nog zes ronden te gaan haalde hij met behulp van het DRS-systeem onze landgenoot in. Norman Nato werd op de baan derde maar kreeg vijf seconden extra aan de broek voor te snel rijden door de pitsstraat. In de eindfase kreeg Arthur Pic nog af te rekenen met zwaar rokende remmen, een indrukwekkende Evans kon van de laatste startrij naar de derde plaats rijden.

Uitslag Race 1
1. Alexander Rossi (Racing Engineering) 49m32.084s
2. Stoffel Vandoorne (ART Grand Prix) +1.275s
3. Mitch Evans (Russian Time) +15.094s
4. Richie Stanaway (Status Grand Prix) +17.784s
5. Artem Markelov (Russian Time) +18.198s
6. Norman Nato (Arden International) +18.382s
7. Arthur Pic (Campos Racing) +18.842s
8. Jordan King (Racing Engineering) +19.862s
9. Robert Visoiu (Rapax) +22.083s
10. Rene Binder (MP Motorsport) +22.556s
11. Sergio Canamasas (Daiko Team Lazarus) +30.686s
12. Julian Leal (Carlin) +32.871s
13. Rio Haryanto (Campos Racing) +36.041s
14. André Negrao (Arden International) +36.166s
15. Raffaele Marciello (Trident) +37.170s
16. Simon Trummer (Hilmer Motorsport) +37.541s
17. Patric Niederhauser (Daiko Team Lazarus) +45.741s
18. Johnny Cecotto Jr. (Trident) +46.250s
19. Jann Mardenborough (Carlin) +48.908s
DNF Sergey Sirotkin (Rapax)
DNF Alex Lynn (DAMS)
DNF Pierre Gasly (DAMS)
DNF Nobuharu Matsushita (ART Grand Prix)
DNF Marlon Stockinger (Status Grand Prix)
DNF Meindert Van Buuren (MP Motosport)

Foto's: Georges De Coster  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons