van der Horst

Racelegende Dan Gurney overleden

Dan Gurney
Dan Gurney
Afgelopen Zondag is Dan Gurney op 86 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Gurney was niet alleen een van de grootste racetalenten die de Verenigde Staten rijk was, maar schopte het bovendien tot een succesvol constructeur van racewagens. Gurney was een echter allrounder en won in zowel formule 1, endurance races, Indy Car, CanAm, TransAm als Nascar. Zijn grootste zege is waarschijnlijk wel deze die hij samen met A.J. Foyt behaalde in de 24 Uren van Le Mans in 1967.
Dan Gurney in de Porsche F1 in 1962
Dan Gurney in de Porsche F1 in 1962
Daniel Sexton Gurney werd in 1931 in Californië geboren en voelde zich al op vroege leeftijd aangetrokken tot de autosport In 1958 komt hij voor de eerste maal in Le Mans aan de start, met een Ferrari van het NART Team en een jaar later maakt hij zijn debuut in de formule 1 voor de Italiaanse constructeur. Zijn eerste zege in de formule 1 volgt in 1962 wanneer hij de Franse GP wint met een Porsche. Op het einde van dat seizoen stopt Porsche zijn F1 programma en stapt Gurney over naar Brabham waar hij drie jaren zal blijven. In 1964 wint hij nog de GP van Mexico maar voor 1966 besluit de Amerikaan om zijn eigen formule 1 wagen te bouwen, de Eagle T1F. Na een moeilijk debuut met zijn eigen constructie wint Gurney de GP van België in 1967, maar na een catastrofaal slecht verlopen seizoen 1968 zegt hij de formule 1 vaarwel en concentreert zich als constructeur op de Indy Car races. In 1970 vervangt hij na diens overlijden nog wel even Bruce McLaren bij het McLaren Team waarvoor hij 3 GP’s betwistte.

Dan Gurney was ook de man die Colin Chapman overtuigde om de stap te zetten naar de Indy 500. Lotus won de 500 Miles of Indianapolis met Jim Clark maar Gurney zelf kon door pech nooit hoog scoren met de Britse bolide. Later zou hij in Indianapolis drie maal op het podium eindigen met een wagen van eigen constructie. Gurney was verder ook nog succesvol in andere racecategories en behaalde naast F1 ook zeges in Indy Car en NASCAR, iets wat enkel Mario Andretti en Juan Pablo Montoya hem nadeden. Gurney was niet enkel gekend voor zijn raceresultaten, zo was hij ook de eerste piloot die met champagne spoot op een podium (Le Mans 1967), wat later een traditie werd. Als constructeur was hij ook de uitvinder van de “Gurney Flap” een verticaal uitsteeksel op de vleugel dat de downforce verbeterde en hij was ook de eerste piloot die een integraal helm droeg tijdens de races.

Foto's: Porsche AG
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op maandag 15 januari 2018.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons