van der Horst

Racetoekomst van de Deltawing is verzekerd

Nissan Deltawing
Nissan Deltawing
Na de 24 uren van Le Mans oogde de toekomst van het Deltawing project onzeker aangezien de revolutionaire wagen in geen enkel bestaande reglement paste. Nu blijken er toch positieve vooruitzichten te zijn voor de Deltawing aangezien de wagen de toestemming kreeg om later dit jaar deel te nemen aan de Petit Le Mans race op Road Atlanta. Het heeft er bovendien alle schijn van dat de wagen volgend jaar zal mogen starten in alle races van het ALMS kampioenschap, terwijl ook het nieuwe fusiekampioenschap tussen de ALMS en de Grand-Am bereid is de wagen toe te laten.
  • Powerkit.shop
Nissan Deltawing
Nissan Deltawing
Menigeen stond septisch tegenover de deelname van de eigenaardige, door een kleine Nissan motor aangedreven Deltawing prototype aan de 24 uren van Le Mans. Een wagen met zulke smalle spoorbreedte moest wel onstabiel en gevaarlijk zijn. Maar de Deltawing verbaasde en reed LMP2 waardige tijden en Krumm, Franchitti en Montoyama konden goed mee in de race alvorens de wagen door de Toyota LMP1 van de baan gekegeld werd. Daarmee leek er een einde gekomen te zijn aan het Deltawing project, aangezien de wagen aan geen enkel bestaand reglement voldeed kon hij ook in geen enkel bestaand kampioenschap ingeschreven worden.

Nissan Deltawing
Nissan Deltawing
Highcroft en Nissan deelden echter mee dat de wagen nu ook een derogatie gekregen heeft om deel te nemen aan de Petit Le Mans race die op 20 oktober gehouden wordt op het circuit van Road Atlanta. Deze race zal voor de Deltawing nog een grotere uitdaging zijn dan Le Mans aangezien het bochtige circuit de wagen nog minder moet liggen dan het circuit van Le Sarthe met zijn lange rechte lijnen. Bovendien zal geen van de drie rijders die de Deltawing op Le Mans bestuurden ditmaal aanwezig zijn, GT Academy winnaar Lucas Ordonez en Gunnar Jeannette nemen die taak over voor de eerste uiting van de wagen op Amerikaanse bodem. Don Panoz meldde dat het er ook voor volgend jaar rooskleurig uitziet want de ALMS organisatie zou de wagen volgend jaar toelaten in gans het kampioenschap. Ook in het nieuwe endurance kampioenschap dat in 2014 zal ontstaan uit de fusie van de AMLS en het GrandAm kampioenschap zou er een plaats zijn weggelegd voor de uitzonderlijke Nissan Deltawing.

Foto's: Georges De CosterSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in American Le Mans Series op woensdag 19 september 2012.
  • LTF

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons